Prva evakuacija pobunjenika iz Damaska od početka rata

Fotoreporter AFP-a u Barzehu je vidio pobunjeničke borce s lakim naoružanjem te žene s djecom kako nose kofere i torbe (Reuters)

Prva evakuacija pobunjenika iz Damaska od početka sukoba u Siriji 2011. godine počela je u ponedjeljak, objavila je sirijska televizija, a prenijele su novinske agencije.

Državna televizija Ekhbariya prenijela je informacije svog reportera, koji je javio da je evakuacija boraca iz naselja Barzeh, u provinciju Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika, počela u ponedjeljak, ali nije naveo druge detalje.

“Pobunjenici i njihove porodice počeli su napuštati Barzeh u 40 autobusa, kojima će se prevesti na sjever zemlje. Ta će operacija trajati pet dana”, javila je televizija.

“Ujedno će se riješiti situacija onih koji su odlučili ostati”, dodaje televizija, a prenosi agencija AFP.

Sporazum Rusije, Turske i Irana

Fotoreporter AFP-a u Barzehu javio je da je vidio pobunjeničke borce s lakim naoružanjem te žene s djecom kako nose kofere i torbe.

Reporter Al Jazeere Charles Stratford izvještava iz susjedne Turske da su oružane opozicijske grupe bile veoma kritične kada su u pitanju planovi o evakuaciji i optuživali su Vladu da ih upotrebljavaju kao oblik “etničkog čišćenja”.

Dogovor o evakuaciji nastavio se nakon sporazuma između Rusije, Turske i Irana o uspostavi sigurnosnih zona za civile, a stupio je na snagu u subotu na četiri područja u Siriji, ali ne i u glavnom gradu Damasku.

Sirijska televizija nije navela broj pobunjenika koji odlaze iz grada, ali Sirijska opservatorija za ljudska prava ocjenjuje da će 1.400 do 1.500 boraca i članova njihovih porodica napustiti Damask i krenuti prema Idlibu, pokrajini na sjeverozapadu, koja je u rukama pobunjenika.

Veći dio Damaska pod kontrolom je režima, osim šest prigradskih četvrti: Barzeha, Qabuna, Jobara, Tishrina, Tadamuna i palestinskog izbjegličkog kampa Yarmouka.

‘Prisilna preseljenja’

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zagovara takve evakuacije u sklopu tzv. pomirbenih sporazuma s pobunjeničkim područjima koja se odluče predati i poručuje da je to put prema smanjenju krvoprolića, piše Reuters.

Dodaje da Ujedinjene nacije jednako kritiziraju taktiku opsade koja prethodi takvim sporazumima kao i same evakuacije, koje smatra prisilnim preseljenjima.

Mnogi stanovnici i pobunjenici koji su napustili druga opkoljena područja u Siriji također su bili prevezeni do pretežno ruralne pokrajine Idlib, glavnog uporišta pobunjenika, blizu granice s Turskom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO