Netanyahu ne vjeruje Hamasu

Netanyahu baca dokument u kantu za smeće (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu simbolično je bacio u kantu za smeće Hamasov politički dokument objavljen prošle sedmice, a u kojem taj palestinski pokret ublažava stav prema Izraelu.

U tom dokumentu Hamas navodi da odbacuje svoj dugogodišnji poziv na uništenje Izraela, ali i da “i dalje odbacuje pravo jevrejske države na postojanje i nastavlja podržavati oružanu borbu” protiv nje, prenosi Reuters.

Vlada Izraela tvrdi da taj dokument ima cilj zavarati svijet da Hamas postaje umjereniji.

‘Mediji nasjeli na laž’

Netanyahu je na videosnimku u trajanju od 97 sekundi, objavljenom na društvenim mrežama, rekao da su mediji nasjeli na “lažnu vijest”.

Sjedeći za svojim radnim stolom dok se u pozadini čuje muzika, on je rekao da u tom “ogavnom dokumentu Hamas laže svijet”, a potom otvara kantu za smeće i baca dokument, koji je zgužvao i od njega napravio lopticu.

“U novom Hamasovom dokumentu navodi se da Izrael nema pravo postojati, da svaki pedalj naše zemlje pripada Palestincima, da ne postoji drugo prihvatljivo rješenje nego da se Izrael ukloni… Oni žele iskoristiti njihovu državu da unište našu”, zaključio je Netanyahu.

Na kraju snimka kaže da “Hamas ubija žene i djecu” i da je “izvršio desetine hiljada raketnih napada na izraelske kuće, dok ispira mozgove palestinskoj djeci u samoubilačkim logorima za predškolce”.

Izraelu smeta otvoreni imidž

Lider palestinskog pokreta Khaled Meshaal prošle je sedmice istakao da Izraelu smeta to što će Hamas izgraditi otvoren imidž.

Dalje je naglasio da Izrael čini sve kako bi bacio mrlju na imidž Palestine.

“Izrael na sve načine pokušava našem narodu pripisati elemente ekstremizma i terorizma. Ovim optužbama Izrael nastoji prikriti svoje prave ciljeve: prolijevanje krvi, otuđivanje imovine, izbjegavanje postizanja pravednog rješenja. Hamas vjeruje da će ovaj dokument doprinijeti tome da stav palestinskog naroda dospije do širih masa, ali istovremeno dobije i veću podršku iz svijeta”, rekao je Meshaal.

Iz Hamasa su istakli da je, kad je neophodno, moguće pregovarati s neprijateljem.

Izvor: Agencije


Povezane

Palestinski pokret Hamas promijenio je temeljnu politiku prihvatanjem uspostavljanja palestinske države u granicama iz 1967. godine. Ublažio je retoriku prema Izraelu, ali i dalje odbija priznanje jevrejske države. Harry Fawcett izvještava iz Gaze.

Published On 02 May 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO