Netanyahu imitira Trumpa

Piše: Ahmed Sbai

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pojavio se u videosnimku koji traje minutu i 37 sekundi, objavljenom na zvaničnom Twitter nalogu Ureda premijera Izraela, kako bi odgovorio na Hamasov politički dokument i optužio ovaj pokret da plasira laži svijetu. Na kraju snimka, izraelski premijer uzima dokument i simbolično ga baca u kantu za smeće. 

“Bibi” pokušava držati korak s vremenom, stoga je izabrao da snimi kratki video koji će se veoma brzo proširiti po društvenim mrežama, umjesto toga da njegov ured izdaje saopćenja, da govori pred masama ili da se obrati na sastanku vlade. 

Izraelski premijer, koji je studirao odnose sa javnošću na Harvardu, želio je jednim kamenom pogoditi više vrabaca u ovom videu. Poput toga da preda svoj agreman novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, kao i da otkloni bilo kakvu informaciju ili šaputanje u ušima predsjednika države Uncle Sama da je Hamas ključni partner u mirovnom procesu i da pokušava postići odgovarajuće rješenje za palestinski narod koji pati već desetljećima.  

Poruke videosnimka

No Netanyahuov teatralni video uradak nosi sa sobom nekoliko poruka koje je izraelski premijer želio poslati na više adresa: 

– Naziv video snimka ‘Šta su lažne vijesti’ (Ever wonder what fake news is?): Ovim nazivom se želi privući pažnja javnosti kako bi pregledali snimak i vidjeli o čemu to Netanyahu govori. Stručnjaci za socijalne mreže i digitalne platforme znaju koliko je naslov važan da bi se jedan video snimak otvorio i pogledao.   

– Pokušaj da imitira Trumpa (koji je također glumac u ranijim filmovima i programima) u napadu na globalne i uticajne medije, uključujući CNN i Al Jazeeru. Prema riječima izraelskog premijera, ove mreže izmišljaju vijesti i naslove, posebno na temu Hamasovog prihvatanja palestinske države u njenim granicama iz 1967. godine. Zatim se usredotočio na naslov u prestižnom američkom listu ‘New York Times’, u kojem se Hamas opisuje kao ‘umjeren’.

– Za muzičku podlogu video snimka odabrani su tužni tonovi koji se pojačavaju i stišavaju, prateći intonaciju Netanyahuovog govora. Na taj način se zvukom, slikom i performansom želi zaokupiti pažnja gledatelja.  

– Netananyahu povisuje glas kada upućuje kritike na račun Hamasa i govori o tome da ovaj pokret želi uništiti Izrael, državu koja za Hamas i ne postoji, jer svaki pedalj Palestine pripada Palestincima.   

– Netanyahu govori na engleskom jeziku kako bi poruka stigla do Trumpove administracije, sa kojom će se, kako se očekuje, sresti kasnije ovog mjeseca. Upotreba engleskog jezika, također, osigurava veći broj pregleda širom svijeta.   

Teatralno obraćanje

– Netanyahu je na snimku bio isprovociran, što govori o dvije mogućnosti: da se pretvara da je isprovociran kako bi zadobio simpatije gledalaca i ocrnio razumijevanje stavki novog Hamasovog dokumenta, kojeg je međunarodna javnost u načelu pozdravila. Druga mogućnost je da se Hamasov potez pojavio kao grom iz vedra neba i pogodio izraelsku administraciju, a reperkusije toga se mogu vidjeti na ovom kratkom snimku.  

– Kulminacija dolazi kada Netanyahu izražava sumnju u Hamasovo prihvatanje ideje o uspostavi palestinske države, smatrajući da Hamasovo odobravanje dolazi u okviru uništenja Izraela.

– Kako bi poruka ostala u pamćenju gledatelja, Netanyahu dva najvažnija dijela snimka ostavlja za sami kraj: prvo, govor da Hamas ubija žene i djecu i udara na Izrael hiljadama raketa koje padaju na domove, te da Hamas ispire mozgove djece u ‘vrtićima za obuku samoubica’. 

U posljednjoj sceni, u kojoj podiže Hamasov dokument na teatralan način i baca ga u kantu za smeće, mijenja položaj svojih ruku koje su sve vrijeme bile na stolu dok je govorio, a zatim ih podiže, kao da time poziva gledatelje da učine isto što i on.

Ovo nije prvo teatralno obraćanje Netanyahua. U septembru 2012. godine, izraelski premijer je održao govor pred Ujedinjenim nacijama i tom prilikom predočio dijagram bombe, zatraživši od svijeta da ‘stavi jasnu crvenu liniju’ kada je riječ o iranskom nuklearnom programu kako bi se on zaustavio.  

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Izraelski premijer simbolično je bacio u kantu za smeće Hamasov politički dokument u kojem palestinski pokret ublažava stav.

Published On 08 May 2017

Palestinski pokret Hamas promijenio je temeljnu politiku prihvatanjem uspostavljanja palestinske države u granicama iz 1967. godine. Ublažio je retoriku prema Izraelu, ali i dalje odbija priznanje jevrejske države. Harry Fawcett izvještava iz Gaze.

Published On 02 May 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO