Macron preuzima dužnost već u nedjelju

Novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron odstupio je u ponedjeljak, nakon izbora na čelo države, s mjesta čelnika svog pokreta “Naprijed”, objavio je glavni tajnik Richard Ferrand.

Pokret će promijeniti ime u “Naprijed Republiko” uoči parlamentarnih izbora u lipnju, dodao je.

Prijelazna predsjednica bit će Catherine Barbaroux, bivša čelnica organizacije koja je davala mikrokredite.

Ferrand je također rekao da će pokret do četvrtka objaviti imena kandidata za 577 izbornih jedinica.

U skladu s Macronovim predizbornim obećanjem, polovina će biti nova lica u politici, a druga polovina žene, istaknuo je tajnik.

“Cilj je osvojiti većinu u Nacionalnoj skupštini kako bi Macron i vlada koju bude imenovao mogli provesti program na temelju kojeg je izabran novi predsjednik”, rekao je Ferrand.

Predaja dužnosti

Predaja dužnosti Macronu, koji je, prema konačnim rezultatima, pobijedio sa 66,1 posto glasova, upriličit će se u nedjelju u Elizejskoj palači, najavio je francuski predsjednik na odlasku Francois Hollande.

Predsjednik Hollande najavio je predaju prigodom proslave Dana pobjede u Parizu, na kojoj je bio u društvu svog nasljednika. Bilo je to njihovo prvo zajedničko pojavljivanje u javnosti otkad je Macron u kolovozu 2016. napustio Hollandeovu vladu.

Hollande je rekao da je “jako dirnut” što će na prigodnoj svečanosti moći “dati smjernice za rad” Emmanuelu Macronu, svom bivšem ministru gospodarstva, koji ga je isprva pratio u politici, a onda  “pošao drugim putem”, ali ga nije izdao.

Nemiri u Parizu

Proeuropski centrist Emmanuel Macron izabran je u nedjelju za francuskog predsjednika.

Osvojio je 66,1 posto glasova birača, a njegova protukandidatkinja s krajnje desnice Marine Le Pen osvojila je 33,9 posto, pokazuju konačni rezultati izbora, koje je u ponedjeljak objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova Francuske.

Na birališta nije izašlo 25,44 posto birača, najviše dosad, a tako velika apstinencija birača govori o razočaranju birača kandidatima koji su ušli u drugi krug.

Macron na svojim plećima ima zemlju sa 10 posto nezaposlenosti, a obećao je da će smanjiti nezaposlenost na sedam posto, javlja iz Pariza reporter Al Jazeere Saša Delić.

Agencije su prenijele da je u noći na ponedjeljak u Parizu zbog nemira policija privela 150 osoba.

Neredi protiv Macrona

U sjeveroistočnom okrugu Menilmontant privedene su osobe zbog uništavanja imovine i napada na policiju. 

Prosvjednici su izražavali nezadovoljstvo protiv Macrona, koga mnogi na krajnjoj ljevici smatraju pripadnikom elite koja provodi globalni kapitalizam, a drugi su izražavali nezadovoljstvo prema Marine Le Pen.

Ljevičarski sindikat CGT planira demonstracije u Parizu kasnije u ponedjeljak protiv politike liberalne ekonomije, kakvu zagovara Macron, piše agencija dpa.

Izvor: Al Jazeera i agencije