Iran upozorio Rijad: Neće ostati ništa osim Mekke i Medine

Dehghan je upozorio Rijad da ne preduzima 'glupe korake' (AP)

Iranski ministar odbrane general Hossein Dehghan optužio je saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana zbog prošlosedmične izjave, koja je ponovo istakla rivalitet između dviju država. 

Mohammed bin Salman izjavio je da nema prostora za dijalog s Iranom zbog ambicija šiita [koji su većina u Iranu] da kontroliraju islamski svijet, prenio je AP.

On je rekao i da Saudijci neće sjediti i čekati rat nego će raditi tako da to postane bitka u Iranu, a ne u Saudijskoj Arabiji.

Dehghan je upozorio Rijad da ne preduzima “glupe korake” jer u tom slučaju Saudijskoj Arabiji “ne bi ostalo ništa osim dva sveta grada Mekke i Medine”.

To je rekao u izjavi za arapski kanal Al-Manar, prenosi Reuters.

Zategnuti odnosi

Govoreći o eventualnom napadu Saudijske Arabije ili invazije na Iran, on je rekao da ne razumije kako bi oni pokušali uraditi takvo nešto. “Mora da zamišljaju da imaju snažne zračne snage da to urade.”

Odnosi između Saudijske Arabije i Irana zategnuti su od Iranske revolucije 1979. i značajno su eskalirali prošle godine kad je Rijad pogubio vodećeg šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji, nakon čega su održani protesti ispred saudijske ambasade u Iranu, a dvije zemlje prekinule diplomatske i ekonomske odnose.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO