Macron: Evropa očekuje da branimo slobodu

Francuska je večeras pobijedila, a posmatraju je Evropa i svijet, poručio je novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron u pobjedničkom govoru ispred muzeja Louvre u Parizu.

Uz zvuke Beethovenove Ode radosti, inače himne Evropske unije, centrist je kazao desecima hiljada okupljenih da je svjestan strahova i ljutnje simpatizera njegove protivnice na predsjedničkim izborima, ekstremne desničarke Marine Le Pen, te da će učiniti sve što može tokom narednih pet godina da ih razuvjeri od podržavanja ekstremnih političkih opcija.

“Gleda na nas cijeli svijet, gleda nas cijela Evropa. Oni očekuju da branimo obespravljene, da branimo slobodu i da budemo svoji. Zadatak koji se nalazi pred nama je ogroman i počet će već sutra”, rekao je Macron.

Dodao je kako je potrebno učiniti javni život moralnijim, ojačati demokratiju i pojačati sigurnost.

'Želim ujediniti francuski narod', poručuje Macron

“To je ogroman zadatak i trebat će nam ista smjelost za to koja nas je dovela do ovog rezultata“, rekao je.

„Nećemo se predati strahu, podjelama, lažima… Znam šta vam dugujem, mojim saradnicima, porodici prijateljima. Neće biti lako. Zadatak će biti težak“, rekao je Macron.

“Kazat ću vam svaki put istinu, ali vaša energija i vaša hrabrost će me nositi, štitit ću vas od prijetnji, borit ću se za vas, da vam poboljšam život. Želim ujediniti naš narod. Reći ću vam istinu, ali vaša snaga će me nositi. Želim jedinstvo našeg naroda i naše zemlje. Služit ću vam ponizno, energično i vođen našom krilaticom – sloboda, jednakost, bratstvo. Služit ću vam s ljubavlju. Živjela Republika, živjela Francuska!“

Slavlje ispred Louvrea

U međuvremenu, stotinjak demonstranata ekstremno ljevičarske orijentacije izašlo je večeras na ulice u sjeveroistočnom delu Pariza tražeći “ostavku” Macrona, nakon čega ih je policija opkolila i upotrijebila suzavac, javlja francuska televizija Europe 1.

Demonstranti, većinom mladići u crnom i s fantomkama na glavama, uzvikivali su “Svi mrze policiju”, a neki su bacali tvrde predmete na policajce. Zabilježeni su incidenti u Nantesu, gdje su se okupile stotine demonstranata, protivnika kapitalizma, a na ulicama Lyona također su se okupile stotine nezadovoljnih ljudi, javlja AFP.

Budućnost Evrope

Emmanuel Macron osvojio je 62 posto glasova ispred Marine Le Pen sa 38 posto.

Rezultati ovih izbora su važan test- kako za skorašnje parlamentarne izbore u toj zemlji – tako i za budućnost Evropske unije.

U ranijem obraćanju u izbornom štabu, nakon objave prvih izlaznih anketa, Macron je izjavio kako je njegova država otvorila novu stranicu historije te da želi ujediniti Evropu.

„Suočili smo se sa mnogim problemima. Svjestan sam svega, ali večeras želim reći Le Pen – svjestan sam podjela u našoj zemlji koje su dovele do ovakvog glasanja. Moja odgovornost je da vas sve saslušam i da zaštitim najslabije u društvu tako što ću ohrabriti solidarnost i boriti se protiv diskriminacije. Želim osigurati vašu zaštitu i to tako što ću garantovati stabilnost nacije“, poručio je Macron.

„Iza svake riječi koju sam izgovorio znam da stoje lica muškaraca, žena i djece. Večeras se obraćam svima vama zajedno, narodu Francuske. Imamo dužnost prema našoj zemlji. Naslijedili smo značajnu historiju. Humanizam naše zemlje moramo prenijeti našoj djeci, ali što je još važnije, trebamo djecu uputiti na pravi put u budućnosti.

Obnoviti nadu

Želim se boriti za Francusku i njene vitalne interese. Želim također braniti Evopu, našu civilizaciju… da možemo izraziti naše nade, naše snove. Radit ću kako bih ujedinio Evropu i narode Evrope. U vaše ime obratit ću se svjetskim nacijama i reći ću njihovim vođama da će Francuska biti budna, paziti na balans moći, međunarodnu saradnju, poštivanje obaveza, ali i klimatske promjene.“

Dodao je da će se Francuska boriti protiv terorizma na svojoj teritoriji i van nje.

„Otvaramo novu stranicu naše historije i želimo da ona bude bogata nadom“, podvukao je Macron.

„Demoralizacija je nešto protiv čega ćemo se boriti. Neće me spriječiti nikakve prepreke. Bit ću odlučan jer samo radom, obrazovanjem, kulturom možemo izgraditi bolju budućnost.“

„Želim obnoviti nadu, želju koja se nalazi u narodu Francuske. Želim ujediniti sve Francuze kako bi se mogli boriti protiv velikih izazova koji leže pred svima nama.“

Izvor: Al Jazeera