Video: Assadove snage bombardiraju Hamu

Izvor: Madhmoud Hamwy via Storyful

Sirijske vojska i pobunjenici sukobili su se u sjeverozapadnoj pokrajini Hami ubrzo nakon što je u ponoć stupio na snagu sporazum o uspostavi sigurnosnih zona, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Borbeni avioni bombardirali su selo Al Zalakiat pod pobunjeničkim nadzorom i okolne položaje u pokrajini Hami gdje su se sukobljene strane izmjenjivale paljbu, navodi Opservatorija. Vladine snage granatirale su obližnje gradove Kafr Zitu i Latamne, prenosi Hina.

Mohammed Rashid, glasnogovornik pobunjeničke grupe Al Jaish sa sjedištem u Hami, potvrdio je da su borbe izbile nakon ponoći. 

Sukobi u Damasku [YouTube/Step News Agency via Storyful]

Najmanje četvoro civila je poginulo u petak u zračnim udarima na Qaboun, predgrađe Damaska koje kontroliraju pobunjenici. Zračno bombardiranje je pokrenuto u sklopu obnovljene kopnene ofanzive sirijskog režima na  Qaboun.

Korupus Al-Rahman, snažna pobunjenička milicija koja djeluje u tom području, tvrdi da su njihovi borci ubili više vojnika režima Bashara al-Assada u nizu sukoba u petak. Oni su na društvenim mrežama objavili snimak uličnih borbi u predgrađu Damaska.

Zračni udari na Qaboun [YouTube/Step News Agency via Storyful]

Iran i Turska složili su se u četvrtak s ruskim prijedlogom o uspostavi sigurnosnih zona u Siriji, no sporazum koji su potpisale tri zemlje još nije objavljen a neki detalji ostali su nejasni, navodi Reuters.

Prva i najveća sigurnosna zona u sjevernoj Siriji uključuje pokrajinu Idlib i područja Hame, Halepa i Latakije u kojima je više od milion stanovnika, prenose novinske agencije izjavu ruskog Ministarstva odbrane.

Sirijska vlada podržala je sporazum o sigurnosnim zonama, ali je rekla da će se nastaviti boriti protiv onih koje smatra terorističkim grupama.

Pobunjenici su odbili taj dogovor i rekli da u Iranu ne vide jamca za plan o primirju.

Visoki pregovarački odbor (HNC), glavno opozicijsko tijelo koje obuhvata političke i naoružane grupe, odbacilo je ranije plan kao nejasan. HNC je rekao da je sporazum “zaključen bez sirijskoga naroda” i “nema minimalnih osnova za legitimnost”.

Sporazum je zadnji u nizu diplomatskih napora da se zaustave borbe u Siriji. Nekoliko je pokušaja primirja i sporazuma propalo u ratu između više sukobljenih strana u kojemu su ubijene stotine hiljada ljudi. 

Izvor: Agencije