Macron žrtva hakerskog napada

Francuski predsjednički kandidat Emmanuel Macron žrtva je “masivnog i koordiniranog” hakerskog napada čija je svrha utjecati na izbore u nedjelju, saopćio je njegov izborni štab.

U saopćenju se navodi da su dokumenti koji su u petak procurili na internet bili u mailovima hakiranim prije nekoliko sedmica. Radi se o elektronskoj pošti zvaničnika njegovog pokreta En Marche! (Naprijed!).

Ti su dokumenti pomiješani s lažnim dokumentima kako bi “posijali sumnju i dezinformacije”, navodi njegov izborni štab, dodajući da je to pokušaj “destabilizacije francuskih predsjedničkih izbora” sličan onome koji se dogodio u Sjedinjenim Državama prošle godine. 

Macronova stranka već je krajem aprila potvrdila da je bila meta hakerske grupe “Pawn Strom”.

Veza sa ruskim obavještajnim službama

Zapadne kompanije za sigurnost podataka na internetu smatraju da bi ta grupa mogla biti povezana s ruskim obavještajnim službama.

Izborna komisija je saopćila da će održati sastanak u subotu i razmotriti navodeo hakiranju.

Komisija je pozvala medije da budu oprezni u objavljivanju detalja o mailovima budući da je izborna kampanja završena.

Prema ispitivanjama javnog mišljenja, centrist Macron pobijedit će u nedjelju kandidatkinju Nacionalnog fronta Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji se smatraju najvažnijim francuskim izborima zadnjih desetljeća.

Posljednje ankete pokazuju da će Macron osvojiti oko 62 posto glasova.

Izvor: Al Jazeera i agencije