Hiljade Poljaka marširaju za slobodu

Predstavnici drugih opozicionih stranaka, učiteljskih sindikata i lokalnih zajednica pridružili su se 'Maršu za slobodu' (Reuters)

Hiljade ljudi izašle su na ulice u Varšavi kako bi “odbranile slobodu” koju, kako tvrde, ugrožava nacionalistička konzervativna vlast Jaroslawa Kaczynskog.

“Želimo demokratsku, proevropsku i ponosnu Poljsku koja će u Evropskoj uniji imati prijatelje i partnere, a ne neprijatelje”, rekao je okupljenima Grzegorz Schetyna, predsjednik glavne opozicione stranke Građanske platforme (PO, centar).

Predstavnici drugih opozicionih stranaka, učiteljskih sindikata i lokalnih zajednica pridružili su se ovom “Maršu za slobodu” koji organizira PO.

Ta stranka, pokazuje anketa provedena krajem aprila, vodi ispred konzervativaca s 31 posto prema 29 posto, prvi put nakon izbora održanih u oktobru 2015.

Braniti slobodu

Demonstranti su se okupili ispred varšavske gradske uprave i prošli 2,5 kilometara po glavnoj saobraćajnici u centru prijestolnice do Ustavnog trga.

Varšavska gradska vlast koju obnaša PO, izvijestila je da je u maršu sudjelovalo 70.000 ljudi. Policija, pak, ocjenjuje da ih je bilo 9.000.

“Pojam slobode ne shvaćamo kao što ga shvaćaju Kaczynski, (turski predsjednik Tayyip) Erdogan, (ruski predsjednik Vladimir) Putin ili (bjeloruski predsjednik Aleksandar) Lukašenko”, predsjednici koje optužuju za autoritarni način vladanja, rekao je Jacek Jaskowiak, gradonačelnik Poznanja.

“Tu ćemo slobodu braniti i odbraniti”, istaknuo je.

Odgovor na mjere konzervativaca

Kaczynski, predsjednik stranke Pravo i Pravda (PiS) koja je na vlasti, iz Szczecina je poručio demonstrantima da je “sloboda (u Poljskoj) prisutna u svim njezinim aspektima koji se prakticiraju u demokratskim zemljama”.

“Sudjelovanjem u hodu (…) idete u suprotnom smjeru”, dodao je.

Protest je odgovor na niz zakona i odluka konzervativne vlade u vezi s Ustavnim sudom, pravosuđem, lokalnom demokratijom, školstvom, okolišem, javnim službama, glasilima i drugim demokratskim ustanovama, koji su zabrinuli Evropsku uniju.

Evropska komisija je više puta upozoravala sadašnju poljsku vladu da neke njene reforme nisu u skladu s pravnom državom.

Izvor: Agencije