SAD: Za vize i podaci s društvenih mreža

WhatsApp, Društvene mreže
Iz novih strogih pravila bit će izuzeti određeni diplomati i tražitelji korporativnih viza (Reuters)

State Department predložio je primjenu strožijih provjera prilikom razmatranja zahtjeva za vizu, koje će uključivati i provjeru aktivnosti tražilaca vize na društvenim mrežama, javlja Reuters.

Ovakva odluka u skladu je s planom predsjednika Donalda Trumpa, koji je tražio dodatna ograničenja i provjere osoba koje ulaze u Sjedinjene Američke Države.

Novi kriteriji koje će razmatrati konzularni odjeli ambasada SAD-a sadržavat će i pitanja o profilima na društvenim mrežama, i to za osobe za koje se odredi da moraju zadovoljiti dodatne kriterije. Procjenjuje se da će novi propisi pogoditi blizu 65.000 osoba širom svijeta koje traže američku vizu tokom godine.

Brojevi starih pasoša

Odluka se ne odnosi na neku zemlju pojedinačno nego na sve osobe za koje se procijeni da bi “zbog veza s terorizmom ili drugim pitanjima nacionalne sigurnosti” morale proći dodatne provjere.

Osim toga, takvi tražioci viza morat će dostaviti brojeve svih ranijih pasoša, informacije o korištenju društvenih mreža u posljednjih pet godina, e-mail adrese, brojeve telefona i biografske informacije u posljednjih 15 godina, navedeno je.

Konzularni službenici neće, kako je navedeno, tražiti lozinke za pristup društvenim mrežama. Ako ovi propisi budu usvojeni, bit će korak ka primjeni strožijeg režima po nalogu predsjednika Trumpa, a zbog jačanja sistema sigurnosti i američkih granica.

Izvor: Agencije