Postignut sporazum o sigurnim zonama u Siriji

Sirijska opozicija smatra Iran suvišnim u mirovnim pregovorima (EPA)

Turska, Rusija i Iran potpisali su na mirovnim pregovorima u Astani sporazum o formiranju sigurnih zona na području Sirije.

Riječ je o područjima pod kontrolom opozicije koja bi bila pošteđena ruskih i vladinih napada u zamjenu za borbu protiv grupa kvalificiranih kao terorističke organizacije.

Predstavnici triju država, koji predstavljaju posrednike u pokušaju pronalaska mirovnog rješenja za Siriju, time su pokušali približiti stavove vlasti i oporbe.

Sam čin potpisivanja nakratko su prekinuli članovi oporbene delegacije Sirije, koji su osudili sudjelovanje Irana u sporazumu.

“Nekoliko članova oporbenog izaslanstva ustali su i oštro osudili ono što se događa”, javio je iz Astane reporter Al Jazeere Jamal Elshayyal.

“Povikali su da Iran ne bi trebao biti potpisnik sporazuma. Zapravo, otišli su tako daleko da kažu kako je Iran kriminalni entitet koji ne bi trebao biti ovdje i odjurili van”, javio je Elshayyal.

Opozicija protiv pregovora

Sporazum o “zonama deeskalacije” potpisan je u okviru glavnog sastanka četvrte runde pregovora u Astani, koja je počela jučer.

Vojno izaslanstvo sirijske opozicije na samom početku suspendiralo je sudjelovanje u pregovorima.

Oni su svim stranama u pregovorima dostavili popis prijedloga i napustili pregovore zbog zračnih napada koje Rusija izvodi u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je izjavio da bi formiranje “zona deeskalacije” u Idlibu moglo otvoriti put za potpuni prekid sukoba u Siriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije