Izraelsko salutiranje pred džamijom Al-Aqsom

Incident se vremenski podudario s proslavom, kako ga nazivaju, izraelskog Dana nezavisnosti (Islamski vakuf u Jerusalemu)

Prvi put nakon gotovo 50 godina okupacije džamije Al-Aqse dvojica izraelskih vojnika salutirala su nasuprot Kupoli na stijeni u dvorištu džamije tvrdeći da se na tom mjestu nalazi hram. Islamski vakuf u Jerusalemu, kojim upravlja Kraljevina Jordan, smatra ovo veoma opasnim incidentom.   

U posljednje vrijeme naseljenici na sve različitije načine rade provokacije tokom upada u džamijski kompleks. U vrijeme kad se obilježava izraelski Dan nezavisnosti, Jom Hacmaut, 115 naseljenika nasilno je upalo u dvorište džamije Al-Aqsa, uključujući i vojnike. Tom prilikom dvojica vojnika salutirala su nasuprot Kupoli na stijeni.

Azzam al-Khatib, predsjednik Islamih vakufa u Jerusalemu, kaže da je odmah obavijestio jordanske vlasti o onome što se dogodilo, pojasnivši da će potonji “poduzeti odlučnu akciju kao odgovor na ovakvo ponašanje. Prije svega, Vladi Izraela bit će poslana protestna nota”.

Al-Khatib naglašava za Al Jazeeru da je izraelska policija ta koja je dopustila ekstremnim naseljenicima da se ponašaju kako žele u dvorištu Al-Aqse. “Bez obzira na to jesu li naseljenici u civilnoj odjeći ili vojnoj odori, oni su ekstremisti i svim silama pokušavaju oskrnaviti Al-Aqsu s ciljem da izmijene historijski status quo”, tvrdi on.

Opasna poruka

Kad je riječ o poruci iza ovakvog čina izraelskih vojnika, Al-Khatib kaže da se incident vremenski podudario s proslavom, kako ga nazivaju, izraelskog Dana nezavisnosti, što dodatno pojačava ozbiljnost situacije. Dodaje da salutiranje izraelskih vojnika ispred navodnog hrama izgleda kao da su ga oslobodili. Stoga ovi vojnici i policijski službenici koji su im dozvolili da u vojnim uniformama uđu na ovo sveto mjesto moraju biti procesuirani, smatra Al-Khatib.    

Novi incident samo je jedan u nizu primjera kršenja prava koji su postali praksa izraelskih naseljenika. Tokom nasilnih upada u džamijski kompleks naseljenici pokušavaju isprovocirati vjernike koji tu obavljaju molitvu na način da izuvaju obuću iz poštovanja prema svetosti mjesta, što je u skladu s talmudskim učenjem, osim toga da skidaju i gornji dio odjeće, uz stalne pokušaje da obave molitvu na tom mjestu.   

Također su učestali i pokušaji jevrejskih grupa da puštaju male dronove s kamerama visoke rezolucije da lete iznad Al-Aqse, što je još jedan vid napada na džamiju.

Novinar i stručnjak za pitanja Izraela Mohamed Mosaleh smatra da incident s izraelskim vojnicima koji se dogodio u dvorištu Al-Aqse ukazuje na to da su predaje o Jerusalemu kao glavnom gradu Izraela duboko urezane u njihovu svijest te da je izgradnja Trećeg hrama na mjestu Kupole na stijeni samo pitanje vremena.

Mosaleh se osvrnuo na to da ekstremna desnica kontrolira obrazovni i kulturni program i sadržaj obrazovanja u Izraelu, što je ostavilo veliki utjecaj na svijest mladih vojnika i jasno doprinijelo tome da se brutalno odnose prema palestinskom narodu. 

Statistike pokazuju da 49 posto izraelske omladine naginje desnici i ekstremnoj desnici. Anketa, koju je objavio izraelski Državni zavod za statistiku ove godine povodom obilježavanja 69 godina od osnivanja Izraela, pojašnjava da se 17 posto njih “pokajalo” i vratilo religiji Jevreja, što, prema Mosalehovim riječima, znači “predanost jevrejskom političkom i vjerskom narativu zasnovanom na tome da stranci nemaju pravo ni na pedalj Palestine”.

Iskoristiti tišinu

Komentirajući incident koji se početkom sedmice desio u dvorištu Al-Aqse, Kamal Khatib, zamjenik šefa Islamskog pokreta na okupiranoj teritoriji, kaže da sve što se dešava u Al-Aqsi i Jerusalemu predstavlja nezapamćeno iskorištavanje zastrašujuće šutnje međunarodne zajednice te previranja i podijeljenosti koje proživljavaju arapske zemlje. Osim toga, pažnja Palestinaca usmjerena je na sastanak između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Mahmouda Abbasa i ono što će američki predsjednik tom prilikom reći, pri čemu se ne vodi računa o ozbiljnosti napada na islamske svetinje.        

Khatib dodaje da je do ovakvog ponašanja izraelskih vojnika došlo zbog nemara prema palestinskom pitanju i vapajima Al-Aqse, koja je izložena velikom projektu požidovljavanja.

“Zavapili smo 1996. godine da je Al-Aqsa u opasnosti i otad vapaj iz godine u godinu postaje sve glasniji, ali na to niko nije odgovorio.”   

Izvor: Al Jazeera