Hamas: Direktni pregovori s Izraelom beskorisni su

Meshaal kaže da je u principu, kad je to neophodno, moguće pregovarati s neprijateljem (Al Jazeera)

Politički lider palestinskog pokreta Hamas Khaled Meshaal izjavio je da će dokument o novoj viziji Hamasa omogućiti zdravu komunikaciju sa svijetom te da bi direktni pregovori s Izraelom bili beskorisni i riskantni.

On je za Anadoliju komentirao dokument o novoj viziji i politici ovog palestinskog pokreta otpora, koji je objavljen prije nekoliko dana.

“Činjenica da je unutar Hamasa postignut dogovor za objavljivanje dokumenta o novoj viziji izazvala je veliko zadovoljstvo u samom pokretu. Ovaj dokument nipošto ne odudara od srži i principa pokreta, kao ni prava palestinskog naroda”, rekao je Meshaal.

U vezi s izraelskim nezadovoljstvom objavljenim dokumentom, koji predstavlja osnovne principe i politiku Hamasa, Meshaal je istakao da Izraelu smeta to što će Hamas izgraditi otvoren imidž, koji će omogućiti zdravu komunikaciju sa svijetom.

‘Neprijatelj nije za mir’

Dodaje da se Hamas ne kreće u smjeru koji je očekivao Izrael, odnosno da ta zemlja ne želi jak Hamas.

Dalje je naglasio da Izrael čini sve kako bi bacio mrlju na imidž Palestine.

“Izrael na sve načine pokušava našem narodu pripisati elemente ekstremizma i terorizma. Ovim optužbama Izrael nastoji prikriti svoje prave ciljeve: prolijevanje krvi, otuđivanje imovine, izbjegavanje postizanja pravednog rješenja. Hamas vjeruje da će ovaj dokument doprinijeti tome da stav palestinskog naroda dospije do širih masa, ali istovremeno dobije i veću podršku iz svijeta”, rekao je Meshaal.

Dotakao se i direktnih pregovora s Izraelom te naglasio da je u principu, kad je to neophodno, moguće pregovarati s neprijateljem.

“To je politika otvorena za promjene. Pokreti ili države mogu biti u situaciji da pregovaraju s neprijateljem kad je to neophodno za postizanje zadanog cilja. No, potrebno je sačekati odgovarajuću podlogu i vrijeme kako biste postavili jednačinu na način da ćete primorati neprijatelja da vam dadne ono što vam pripada. Historija muslimana puna je takvih primjera”, naveo je Meshaal.

Navodi da Hamas trenutno prati politiku prema kojoj ne ulazi u direktne pregovore s Izraelom.

“Trenutno nemamo ozbiljne uvjete prema kojima bismo vodili direktne pregovore, jer, neprijatelj nije za mir, ne priznaje naša prava. U tom smislu, trenutno od direktnih pregovora s Izraelom ne bi bilo koristi i bili bi dosta rizični”, poručio je Meshaal.

Nezavisna država s glavnim gradom Jerusalemom

Meshaal je 1. maja izjavio da je Hamas usvojio politički dokument čiji je cilj da međunarodnoj zajednici otvori nove vidike, a sadrži tačke kao što su novi način predstavljanja, odnosno definiranje Hamasa, osnivanje palestinske države u granicama iz 1967. godine te stav prema Jevrejima i vjerskom ekstremizmu.

Rečeno je da su nevažeće sve odluke o dijeljenju Palestine i osnivanju Izraela, prvenstveno Balfurska deklaracija.

U prvoj tački dokumenta Hamas se predstavlja kao pokret palestinske islamske nacionalne slobode i otpora, čiji je cilj oslobađanje Palestine i koji se bori protiv cionističkog projekta, a čiji ciljevi i sredstva za referencu uzimaju islam i ne govori se da je ogranak Muslimanske braće, za razliku od prethodnog dokumenta.

U dokumentu se velika pažnja pridaje tome da pokret prihvata osnivanje palestinske države u granicama od 4. juna 1967. godine.

Osnivanje nezavisne države u tim granicama s glavnim gradom Jerusalemom Hamas vidi kao formulu zajedničkog nacionalnog dogovora.

Izvor: Agencije