Sturgeon želi novi referendum o nezavisnosti Škotske

Škotska je 2016. godine glasala sa 62 posto protiv Brexita (AP)
Škotska je 2016. godine glasala sa 62 posto protiv Brexita (AP)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da bi još jedan referendum o nezavisnosti Škotske mogao biti održan nakon što budu jasni uvjeti Brexita, vjerovatno krajem 2018. ili početkom 2019. godine.

“Škotska mora biti u mogućnosti izabrati svoju budućnost, izabrati slijediti Ujedinjeno Kraljevstvo na putu Brexita ili izabrati da postane nezavisna”, rekla je ona pred pristalicama okupljenim u Perthu prilikom predstavljanja programa Škotske nacionalne stranke za izbore 8. juna.

Nakon odbacivanja nezavisnosti na prvom referendumu o nezavisnosti Škotske 2014. godine Sturgeon bi sada željela organizirati novo izjašnjavanje između jeseni 2018. i proljeća 2019. godine, prenosi Hina.

Posljedice Brexita

Međutim, to bi se izjašnjavanje moglo dogoditi i kasnije ako posljedice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije ne budu dovoljno jasne, dodala je čelnica SNP-a.

Nedavno istraživanje javnog mišljenja provedeno 18. maja pokazalo je da je samo 39 posto Škota za nezavisnost.

Pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU-a trebaju početi nakon izbora 8. juna i završiti u martu 2019. godine, dvije godine nakon što je premijerka Theresa May pokrenula postupak.

Na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU-a 23. juna 2016. godine Škotska je glasala sa 62 posto protiv Brexita, dok je ukupno 52 posto britanskih građana bilo za izlazak iz EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO