Poput ISIL-a: Strani borci u borbama na jugu Filipina

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte proglasio je vanredno stanje na jugu države (Reuters)

Prvi čovjek filipinske vojske kazao je kako su tri Malezijca, Indonežanin i nekoliko vjerovatno arapskih boraca ubijeni u Marawiju, koji oružane grupe planiraju u potpunosti spaliti u znak imitiranja nasilja koje svijet vidi u Siriji i Iraku, gdje djeluje ISIL.

General Eduardo Ano izjavio je agenciji AP u utorak kako vojska uspijeva održavati jednosedmičnu opsadu grada Marawi. Dodaje kako se vjeruje da je jedan vodeći borac grupe u Marawiju, Filipinac, također ubijen, dok je lider organizacije ranjen.

Filipinska armija tvrdi kako dosadašnje borbe nisu znak prave snage oružane grupe, te kako se vojska suzdržava u borbama kako bi poštedjeli živote civila.

„Oni (borci) su slabi, pitanje je vremena kada ćemo ih istjerati iz njihovih skrovišta“, rekao je Ano.

Ujedinjavanje oružanih grupa

Dodao je kako je vojska, do utorka ujutro, „očistila“ 70 posto grada, te kako je ostatak boraca izoliran. Ipak, čini se kako su oni veoma dobro naoružani.

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte proglasio je vanredno stanje na jugu države nakon krvavog pohoda boraca u Marawiju prošle sedmice.

Proteklih godina, male oružane grupe na Filipinima, u Indoneziji i Maleziji počele su se ujedinjavati pod zastavom ISIL-a.

Izvor: Agencije