SAD poslao treći nosač aviona kao upozorenje Pjongjangu

Vojska SAD-a rijetko šalje tri nosača aviona u istu regiju (Reuters)
Vojska SAD-a rijetko šalje tri nosača aviona u istu regiju (Reuters)

SAD je poslao treću udarnu pomorsku grupu, predvođenu nosačem zrakoplova, kao znak jasnog upozorenja Sjevernoj Koreji da odustane od svog balističkog i nuklearnog programa, javio je Glas Amerike, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

“USS Nimitz”, jedan od najvećih brodova na svijetu, pridružit će se supernosačima zrakoplova “USS Carl Vinson” i “USS Ronald Reagan” u zapadnom Pacifiku, rekli su izvori, kako prenosi Tanjug.

Vojska SAD-a rijetko šalje tri nosača zrakoplova u istu regiju, napominje Glas Amerike i navodi da je rastuća sjevernokorejska nuklearna i raketna prijetnja viđena kao glavni sigurnosni izazov za predsjednika Donalda Trumpa.

Japan i SAD dogovorili oštrije sankcije

On je obećao da će spriječiti tu zemlju da postane sposobna izvesti udare na SAD nukelarnim oružjem.

To je mogućnost za koju stručnjaci kažu da bi Pjongjang mogao doseći nakon 2020. godine.

Sjedeći uz japanskog premijera Shinzoa Abea, Trump je u petak malo prije početka sastanka Skupine G7 na Siciliji rekao da bi lideri G7 trebali imati “poseban fokus na problem Sjeverne Koreje”.

U priopćenju Bijele kuće upućenom u petak piše da su se dvojica lidera složili da “pooštre sankcije protiv Sjeverne Koreje” u pokušaju da spriječe daljnji razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa i programa razvoja balističkih raketa.

Vojska SAD-a, u međuvremenu, izvršit će probe sustava za obaranje interkontinentalnih balističkih raketa po prvi put idućeg tjedna.

Namjera je simulirati napad sjevernokorejskog ICBM-a ciljanog na SAD.

Probe sistema za obaranje raketa

Agencija za raketnu obranu priopćila je da će testirati postojeći sustav za raketnu obranu u utorak i pokušati presresti ICBM.

Pentagon je koristio zemaljski obrambeni raketni sustav kako bi presretao druge vrste raketa, ali nikada ICBM.

GMD je bio nestalan, uspješan u obaranju devet od 17 pokušaja protiv raketa bez interkontinentalnog kapaciteta prije 1999. godine.

Posljednji test u lipnju 2014. bio je uspješan, ali tri naknadna testa nisu uspjela.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO