Macron: Bez Rusije nema rješenja međunarodnih problema

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao ruskom kolegi Vladimiru Putinu da želi bolju saradnju sa Rusijom u rješavanju krize u Siriji i da je to prioritet za obje zemlje.

S druge strane, ruski predsjednik je naglasio da sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji neće pomoći da se stabilizira situacija u Ukrajini. Putin je rekao i da su interesi Rusije i Francuske mnogo važniji od trenutnih političkih interesa. 

Francuski predsjednik izjavio je da se ni jedan međunarodni problem ne može riješiti bez Rusije.

Macron je istakao i da želi demokratsku tranziciju u Siriji, ali ne po cijenu “ratom razorene zemlje koja postaje propala država”.

Francuski predsjednik je nakon razgovora sa ruskim predsjednikom, koji je trajao duže nego što je planirano, kazao da je upotreba hemijskog oružja u Siriji “crvena linija” za Francusku, prenosi Tanjug.

‘Odmazda’ Francuske

Prema njegovim riječima, svaka upotreba hemijskog oružja dovest će do “odmazde” Francuske, ali nije precizirao na šta je tačno mislio.

Macron je optužio ruske medije Russia Today i Sputnik da su bili “sredstva utjecaja i propagande” protiv njega tokom ovogodišnje kampanje za predsjednika Francuske.

Kako se navodi, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj 7. maja, Macronovi saradnici optužili su Kremlj za namještanje “prljave kampanje” protiv njega preko državnih medija.

Macron, po povratku s razgovora s njegovim zapadnim kolegama na samitu NATO-a u Briselu i grupe G7 na Siciliji, ruskog predsjednika ugošćuje u Versaillesu, kraljevskoj palati iz 17. stoljeća u okolici Pariza.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao se u ponedjeljak poslije podne s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Macron, koji je predsjedničku dužnost preuzeo prije dvije sedmice, rekao je da je dijalog s Rusijom ključan za rješavanje niza međunarodnih sporova.

On je, međutim, narušen nepovjerenjem, jer Pariz i Moskva u sirijskom građanskom ratu podržavaju suprotne strane i imaju suprotstavljene stavove u vezi sukoba u Ukrajini.

Ništa bez čvrstog dijaloga

Francuski čelnik i Putin su se srdačno i poslovno rukovali kada je ruski čelnik izašao iz svoje limuzine, a potom su ušli u palatu na razgovore.

“Nužno je razgovarati s Rusijom, jer postoji više međunarodnih tema koje neće biti riješene bez čvrstog dijaloga s njima”, rekao je Macron novinarima na kraju samita G7 u subotu.

Na skupu su se zapadni čelnici dogovorili razmotriti nove mjere protiv Moskve ako se stanje u Ukrajini ne poboljša.

“U svojim ću razgovorima s Rusijom biti zahtjevan”, dodao je Macron.

Jacques Audibert, diplomatski savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, napominje da je, kako su se odnosi Rusije i Zapada pogoršali, Putin isključen iz grupe koju je nekada činilo osam država.

Sastanak u palati tako brzo nakon samita G7 bio je pametan potez Macrona.

Velika izložba u rezidenciji

“Putin voli te velike simbolične stvari. Mislim da je to izvanredno politička prilika, a izbor palate je savršen”, rekao je Audibert.

Elizejska palata prethodno je saopćila da će Macron primiti Putina u Versaillesu, rezidenciji francuskih vladara, gdje će biti otvorena velika izložba povodom 300 godina od posjeta ruskog cara Petra Velikog Francuskoj 1717. godine.

“Izložba pripremljena u saradnji s Muzejom Hermitage u Sankt Peterburgu obilježit će 300. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Francuske i Rusije”, saopćila je Elizejska palata.

Francuski predsjednik svjestan je važnosti dijaloga s Rusijom u rješavanju međunarodnih problema, objavili su ruski mediji, citirajući izjavu novog francuskog čelnika.

“Mnogi međunarodni problemi se ne mogu riješiti bez Rusije”, rekao je Macron za agenciju Tass.

On je kazao da je dijalog s Rusijom “zahtjevan”, ali da je ipak dijalog, prenosi Fena.

Sankcije Moskvi ostaju

Istaknuo je da misli na situaciju u Ukrajini i Siriji te da će o tome razgovarati s Putinom u Parizu.

Macron smatra da se stanje u Siriji može riješiti cijelovitim političkim pristupom.

On je najavio skori sastanak lidera Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske.

Za Macrona sankcije protiv Rusije trebaju ostati dok se situacija u Ukrajini ne riješi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO