Khamenei: Saudijska Arabija je američka krava muzara

Donald Trump, Kralj Salman
Saudijski kralj Salman naredio je istragu o nestanku saudijskog novinara nakon što su turske vlasti najavile pretres (Reuters)

Vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je u subotu da je Saudijska Arabija “krava koju muzu” Sjedinjene Američke Države.

Rekao je to tjedan dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump boravio u Rijadu, gdje je potpisao veliki broj unosnih ugovora sa saudijskim vlastima.

Khamenei je istaknuo da Saudijska Arabija dijeli svoje bogatsvo s “poganima i neprijateljima”, prenosi AP, pozivajući se na iransku poluslužbenu novinsku agenciju Fars.

‘Okuitna prema vjernicima’

“Tupoglava saudijska Vlada misli da može pridobiti prijateljstvo neprijatelja tako što im daje novac”, kazao je Khamenei, dodavši da je Saudijska Arabija, bastion islama, “okrutna prema vjernicima, a ljubazna prema poganima”, prenosi Tanjug.

Trump i saudijski kralj Salman potpisali su, tijekom posjeta predsjednika SAD-a Rijadu prošle subote, niz sporazuma ukupne vrijednosti veće od 380 milijardi dolara, koji će biti realizirani u idućih deset godina.

Između ostalog, potpisali su i sporazum o oružju vrijedan 110 milijardi dolara, podsjeća američka agencija.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ranije je kritizirao Trumpa zato što je potpisao niz sporazuma.

Zarifove kritike uslijedile su nekoliko sati nakon što je Trump, tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji, pozvao arapske i islamske lidere da se ujedine i poraze ekstremizam.

Trump: Iran ključni sponzor oružanih grupa

Trump je izdvojio Iran kao “ključnog sponzora” oružanih grupa, poslavši oštru poruku Teheranu dan nakon što je Hassan Rouhani osvojio još jedan predsjednički mandat.

Zarif je naveo da posredstvom tih sporazuma SAD eksploatira Saudijsku Arabiju.

Pretežno šiitski Iran i većinom sunitska Saudijska Arabija podržavaju suprotne strane u sukobima u Siriji, Jemenu i drugdje na Bliskom istoku, napominje AP.

Izvor: Agencije