Američki državni sekretar odbio biti domaćin iftara

Rex Tillerson je odbio zahtjev da bude domaćin prijema u okviru obilježavanja ramazana (Reuters)

Američki državni sekretar Rex Tillerson odbio je zahtjev da bude domaćin iftara tokom muslimanskog mjeseca ramazana, saopćila su dvojica američkih zvaničnika, očigledno prekidajući s tradicijom starom skoro 20 godina, uz nekoliko izuzetaka.

Od 1999. godine i republikanski i demokratski državni sekretari skoro uvijek su bili domaćini ili iftara ili prijema kojim se obilježava Rramazanski bajram, praznik koji obilježava kraj mjeseca posta, u State Departmentu.

Tillerson je odbio zahtjev Ureda za vjerska i globalna pitanja State Departmenta da bude domaćin prijema u okviru obilježavanja ramazana, saopćila su dvojica američkih zvaničnika, koji su odbili da budu imenovani, jer nisu bili ovlašteni javno govoriti o toj temi.

Sudeći po memorandumu datiranom na 6. april, u čiji je uvid došao Reuters, ured – koji obično inicira takva dešavanja – preporučio je Tillersonu da održi taj prijem.

Njegovo odbijanje zahtjeva ukazuje na to da u State Departmentu u ovoj godini nema nikakvih planova za obilježavanje ramazana.

Mjesec posta i molitve za muslimane počeo je u većini zemalja u subotu.

Neprijateljski stav prema islamu

Na pitanje agencije Reuters da komentira Tillersonovo odbijanje da bude domaćin prijema, glasnogovornik State Departmenta je izjavio: “Još istražujemo moguće opcije obilježavanja Bajrama kojim se okončava mjesec ramazana. Američki ambasadori dobili su preporuke da to učine kroz brojne aktivnosti, koje mi svake godine održavamo u našim diplomatskim misijama širom svijeta.”

Muslimanski aktivisti optužuju administraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da ima neprijateljski stav prema islamu, koji je dostigao vrhunac zabranom ulaska u Sjedinjene Američke Države građanima nekoliko većinskih muslimanskih zemalja.

Administracija tvrdi da, iako se “snažno protivi islamskim militantima”, nema nikakvih problema s islamom. Savjetnici ukazuju na nedavnu Trumpovu posjetu Saudijskoj Arabiji, kolijevci islama, gdje se obratio čelnicima više od 50 muslimanskih zemalja, kao dokaz toga.

Članovi Kongresa, muslimanskog građanskog društva, diplomati iz muslimanskih zemalja i visoki američki zvaničnici obično prisustvuju ramazanskim dešavanjima u State Departmentu, simbolu diplomatskih napora američke vlade i naroda kod muslimanskih zemalja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO