Video: Ulične borbe protiv ISIL-a u Mosulu

[Iračka federalna policija via Storyful]
Nakon velikih zračnih udara na Stari grad u Mosulu Iračka federalna policija u četvrtak je pokrenula kopnenu operaciju duž ulice Bab al-Tub, pri čemu je zauzela nekoliko strateških zgrada, koje su pod kontrolom držali borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Nepotvrđeni izvještaji ISIL-ove medijske organizacije Amaq News govore da su snajperisti te grupe ubili najmanje četvericu iračkih vojnika.

U martu su iračke snage evakuirale stotine civila koji su živjeli duž ulice Bab al-Tub, jer je došlo do porasta intenziteta sukoba sa borcima ISIL-a u okolini popularne tržnice Al-Arbea.

Stari grad u Mosulu i njegova okolina preostalo su uporište ISIL-a unutar grada.

Iračke snage proteklih su mjeseci imale problema da napreduju na toj teritoriji. Na društvenim mrežama objavile su videosnimak na kojem se vidi kako njihovi borci učestvuju u uličnim borbama protiv ISIL-a te ostvaruju, kako navode, napredak u tim sukobima.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka vojska priznala je da je nakon zračnog udara njihove avijacije u  gradu Mosulu na sjeveru Iraka u martu ove godine stradalo više od stotinu civila. No, tvrde da su pripadnici grupe ISIL ranije minirali zgradu koja je bila meta napada, zbog čega je eksplozija bila razornija. Inače, Bitka za Mosul ušla je u osmi […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO