Poljska kritična prema evropskoj izbjegličkoj politici

Szydlo je izjavila da Poljska 'neće učestvovati u ludorijama briselske elite' (AP)

Poljska premijerka Beata Szydlo navela je napad u Manchesteru, u kojem je poginuo poljski bračni par, kako bi ojačala protivljenje njene vlade planu Evropske unije da države članice dijele izbjegličko i migrantsko breme.

Szydlo je govorila uoči parlamentarnog glasanja koje je tražila opozicija o smjeni ministra odbrane Antonija Macierewicza.

Ona je pohvalila Macierewicza, rekavši da on želi snažnu vojsku, koja je u stanju suprotstaviti se prijetnjama, među kojima je i terorizam, prenosi Fena.

Pozivajući se na sigurnosne razloge, njena populistička vlada odbacuje pritisak iz EU-a na Poljsku da prihvati unaprijed određeni broj izbjeglica i migranata, čak i po cijenu suočavanja sa sankcijama.

Prethodna vlada u 2015. godini pristala je prihvatiti do 10.000 izbjeglica koje bježe pred sukobima, ali je vlada Szydlove poništila tu odluku.

‘Ludorije briselske elite’

Szydlo je izjavila da Poljska “neće učestvovati u ludorijama briselske elite”.

Rekla je da Poljska pruža pomoć ljudima u izbjegličkim logorima na Bliskom istoku.

Govoreći o napadu u kojem je poginuo poljski bračni par, iza kojeg je ostalo dvoje djece, ona je upitala: “Kuda ideš, Evropo? Podigni se s koljena i trgni se iz letargije ili ćeš svakog dana plakati nad svojom djecom!”

Ona je iskazala podršku Macierewiczevim mjerama na reorganizaciji oružanih snaga, tvrdeći da Evropa treba odlučiti “želi li političare koji kažu da se trebamo naviknuti na napade i koji nazivaju terorističke napade ‘incidentima’ ili političare koji su snažni, koji uočavaju prijetnju i bore se protiv nje, poput Macierewicza”, prenosi AP.

Izvor: Agencije