SAD: Pjongjang sve bliže nuklearnim projektilima

Teško je predvidjeti kada će oružje postati operativno, ali sjevernokorejski režim je predan njegovom ostvarenju (AP)
Teško je predvidjeti kada će oružje postati operativno, ali sjevernokorejski režim je predan njegovom ostvarenju (AP)

Sjeverna Koreja, ako ne bude zaustavljena, na putu je da “neizbježno” dođe do projektila s nuklearnim oružjem sposobnim pogoditi Sjedinjene Američke Države, rekao je na senatskom saslušanju direktor američke Odbrambene obavještajne agencije, general-pukovnik Vincent Stewart.

Njegove izjave još su jedna naznaka rastuće zabrinutosti Washingtona napretkom sjevernokorejskog programa razvoja projektila i nuklearnog oružja, za koje Pjongjang tvrdi kako su potrebni za samoodbranu, prenose agencije.

Senatori su u saslušanju Stewarta i Dana Coatsa, čelnika obavještajnih službi SAD-a, ustrajali na procjeni koliko je Sjeverna Koreja daleko od interkontinentalnih balističkih projektila koje mogu dosegnuti SAD.

Upozorenje na rizik

Oni su izbjegavali dati procjenu, uz obrazloženje kako bi time otkrili upućenost SAD-a u sjevernokorejske sposobnosti, no Stewart je senatore upozorio da rizik raste.

“Ako se ostavi na sadašnjem putu, režim će naposljetku uspjeti u stvaranju projektila s nuklearnim oružjem sposobnim zaprijetiti teritoriji Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Stewart.

“Iako je gotovo nemoguće predvidjeti kada će to oružje postati operativno, sjevernokorejski režim je predan njegovom ostvarenju i na putu je koji neizbježno vodi do tog oružja”, ocijenio je on.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO