SAD: Novim budžetom pogođeni siromašni, vojska dobitnik

Plan Donalda Truma za budžetsku godinu predviđa duboke rezove potrošnje na programe zaštite i pomoći (AP)
Plan Donalda Truma za budžetsku godinu predviđa duboke rezove potrošnje na programe zaštite i pomoći (AP)

Kabinet predsjednika SAD-a Donalda Trumpa objavio je u Washingtonu njegov prijedlog federalnog budžeta SAD-a, s rashodima od 4.100 milijardi dolara, kojim će najviše biti pogođeni siromašni i invalidi, dok je najveći dobitnik vojska, odnosno Pentagon.

Trumpov plan za budžetsku godinu, koja počinje 1. oktobra, postavljajući pravac fiskalne politike za narednih deset godina, predviđa duboke rezove potrošnje na programe zaštite i pomoći, među kojima su program Medicaid, program zdravstvenog osiguranja djece i program socijalne zaštite invalida.

S druge strane, znatno će biti povećani rashodi za vojsku i osiguranje državne granice.

Trumpov prijedlog predviđa povećanje od 469 milijardi dolara za odbranu u narednoj deceniji.

Za zid s Meksikom 2,6 milijardi dolara

Za tehnologiju u vezi sa sigurnošću granice, koja uključuje i izgradnju zida na granici s Meksikom, predviđeno je 2,6 milijardi dolara.

Trump je tokom predizborne kampanje neprestano obećavao da će Meksiko platiti izgradnju zida, što su meksički zvaničnici negirali, da bi sada, kao predsjednik SAD-a, predvidio da trošak izgradnje zida snose američki porezni obveznici.

Dobitnicima po rastu budžetskih stavki mogu se smatrati i penzioneri i roditelji novorođenčadi.

Trumpov plan nije predvidio promjene u davanjima za penzionere u okviru programa socijalne zaštite, za koji postoje sredstva do 2034. godine, i programa zdravstvene zaštite Medicare, koji će ostati bez sredstava 2028. godine.

Prijedlog budžeta obuhvata i program plaćenog odsustva sa posla za roditelje novorođene djece, prema kojem će majke i očevi moći dobiti do šest sedmica plaćenog odsustva nakon rođenja ili usvajanja djeteta, iako je za narednu deceniju za to predviđeno svega 19 milijardi dolara.

Među kategorijama najviše pogođenim Trumpovim planom nalaze se siromašni, invalidi, studenti, poljoprivrednici i mladi radnici.

Prijedlog predviđa smanjenje od 616 milijardi dolara u narednoj deceniji za program Medicaid i program zdravstvenog osiguranja djece, zahvaljujući kojima milioni siromašnih porodica imaju zdravstvenu zaštitu.

Manje sredstava za bonove za hranu

Trumpov plan za narednih deset godina uključuje i smanjenje od 191 milijarde dolara za program bonova za hranu, kao i smanjenje od 22 milijarde dolara za program privremene pomoći porodicama s finansijskim poteškoćama.

Sredstva za program socijalne zaštite za invalide bit će smanjena za gotovo 70 milijardi dolara u sljedećoj deceniji, s ciljem njihovog ponovnog uključivanja u radni proces.

Prema Trumpovom prijedlogu budžeta, pozajmice studentima bit će smanjene za 143 milijarde dolara, a pomoć poljoprivrednicima za 38 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Zbog toga što prijedlog budžeta ne predviđa smanjenje socijalne i zdravstvene zaštite za penzionere, povećana je vjerovatnoća da će mladi radnici biti suočeni ili s velikim smanjenjem primanja ili sa znatnim povećanjem poreza.

Izvor: Agencije


Povezane

Dogovor demokrata i Republikanaca je pozdravio i američki predsjednik Barack Obama, rekavši da predstavlja suštinu kompromisa.

11 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO