Video: Vježbe razarača na Sredozemlju

[YouTube / Минобороны России]

Grupa brodova ruske Crnomorske flote, uključujući dvije fregate, Admiral Grigorovič i Admiral Esen, provodi vježbe pratnje amfibijskih brodova na Sredozemlju, rekao je glasnogovornik te flote Vjačeslav Truhačov.

Istovremeno je Ministarstvo odbrane Rusije na svom YouTube-kanalu objavilo snimak protivzračnih i artiljerijskih vježbi raketnog razarača Maršal Ustinov i velikog desantnog broda Aleksandar Otrakovski u saradnji sa Sjevernom flotom u Barentsovom moru.

“Rutinske taktičke vježbe u toku su na Sredozemlju pod komandom viceadmirala Valerija Kulikova. Grupa vojnih brodova pridružit će se snagama koje su stalno prisutne u udaljenoj pomorskoj oblasti”, rekao je Truhačov medijima, prenosi Tass.

U prvoj fazi vježbi najnovije fregate Crnomorske flote i patrolni brod prate grupu od tri amfibijska broda, precizirao je Truhačov, prenosi Tanjug.

U naredna 24 sata ti brodovi vježbat će primjenu mjera protiv napada, gonjenje podmornice zamišljenog neprijatelja i zajedničko manevriranje, a u izvođenju zadataka učestvovat će i helikopteri Ka-27PL sa borbenih brodova, navodi ruska agencija.

Izvor: Agencije