Policija pretresla kancelarije Daimlera

Daimler je vlasnik automobilskog brenda Mercedes-Benz (Reuters)

Njemačka policija je danas pretražila kancelarije automobilske kompanije Daimler, u sklopu istrage vezane za moguće manipulacije podacima o emisiji štetnih plinova.

Gotovo 23 tužioca i 230 policajaca učestvovalo je u pretresu izvršenom na 11 lokacija u Baden-Wuerttembergu, Berlinu, Donjoj Saksoniji i Saksoniji, navodi se u saopćenju policije, a prenosi agencija AFP.

„Kompanija u potpunosti sarađuje sa vlastima“, saopćeno je iz Daimlera, u čijem vlasništvu je renomirani brend Mercedes-Benz.

Prevara i neistinite poruke

Iz kompanije, također, poručuju kako su na udaru istrage pojedini zaposleni u Daimleru AG zbog sumnji za prevaru i neistinite poruke u reklamama koje se odnose na emisiju štetnih plinova u putničkim automobilima sa dizelskim motorima.

Moćni njemački automobilski sektor bio je teško pogođen otkrićem da je Volkswagen (VW) ugradio softver za manipuliranje emisijama štetnih plinova u 11 miliona svojih dizelskih automobila širom svijeta.

Taj skandal je izbio u septembru 2015. godine, nakon čega su se i ostali proizvođači našli pod lupom državnih organa.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada je prihvatila novi, izmijenjeni zakon o cestarinama za lične automobile na njemačkim autocestama; susjedi se žale.

Published On 25 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO