Mediji: Sjeverna Koreja ima jedinicu za hakerske napade

Optužbe za nedavni napad kompjuterskim virusom Sjeverna Koreja ocijenila je besmislenim (Arhiva)
Optužbe za nedavni napad kompjuterskim virusom Sjeverna Koreja ocijenila je besmislenim (Arhiva)

Najveća sjevernokorejska obavještajna agencija ima posebnu jedinicu, nazvanu “Unit 180”, koja je vjerojatno odgovorna za neke od najsmjelijih i najuspješnijih cyber napada, prenosi Reuters.

Pozivajući se na osobe prebjegle u Južnu Koreju, dužnosnike i stručnjake za sigurnost interneta, agencija podsjeća da je Sjeverna Koreja prethodnih godina okrivljena za niz online napada, uglavnom na financijske mreže u SAD-u, Južnoj Koreji i drugim državama.

Profesor informatike Kim Heung-kwang, koji je prebjegao u Južnu Koreju 2004. godine, ali i dalje ima izvore u Sjevernoj Koreji, tvrdi da je cyber napade Pjongjanga, čiji je cilj podizanje novca, organizirala spomenuta “Unit 180” koja je dio Glavnog izviđačkog biroa, najveće sjevernokorejske obavještajne agencije u inozemstvu.

Stručnjaci za cyber sigurnost tvrde da su pronašli tehničke dokaze koji bi mogli povezati Sjevernu Koreju s napadom virusom koji blokira pristup podacima sve dok se ne plati “otkup”. Tim je virusom bilo zahvaćeno više od 300.000 kompjutera u 150 država ranije ovog mjeseca.

Pjongjang je te optužbe nazvao “besmislenim”.

Optužbe i za napad na Sony

Srž optužbi protiv Pjongjanga je povezanost Sjeverne Koreje s hakerskom grupom “Lazarus”, koja se smatra odgovornom za prošlogodišnji cyber napad na središnju banku u Bangladešu, kada je ukraden 81 milijun dolara, ali i veze s napadom na holivudski studio kompanije “Sony” 2014. godine.

Američka vlada optužila je Sjevernu Koreju za hakerski napad na “Sony”, a pojedini američki dužnosnici rekli su da tužiteljstvo gradi slučaj protiv Pjongjanga povodom krađe iz banke u Bangladešu.

Međutim, nisu pronađeni uvjerljvi dokazi, niti su podignute kaznene prijave.

Sjeverna Koreja je negirala odgovornost i za napad na “Sony”, i na banku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO