Saudijski kralj odlikovao Trumpa zlatnim ordenom

Kralj Saudijske Arabije Salman danas je odlikovao predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa najvišim saudijskim civilnim odlikovanjem, zlatnim ordenom kralja Abdulaziza, prenosi Reuters.

Agencija navodi da je sastankom dvojice državnika i ceremonijom odlikovanja započela Trumpova posjeta Rijadu koja ima za cilj jačanje sigurnosnih i ekonomskih veza SAD-a i Saudijske Arabije.

Američki predsjednik Donald Trump jutros je doputovao u Rijad, prijestolnicu Saudijske Arabije, čime je počeo svoju prvu međunarodnu turneju otkako je preuzeo predsjedničku dužnost.

Predviđeni su njegovi susreti s vodećim ljudima Saudijske Arabije tokom dana, a sutra će pred 50-ak arapskih lidera održati govor o islamu, prenosi AFP.

Trump je u pratnji supruge Melanije otputovao za Rijad predsjedničkim zrakoplovom. Prvi je američki predsjednik kome je Saudijska Arabija, ili bilo koja većinski muslimanska zemlja, prva strana destinacija na toj dužnosti.

Najavljeno je kako će Trump, u sutrašnjem govoru, pozvati na jedinstvo u borbi protiv radikalizma u islamskom svijetu, a te napore će okarakterizirati kao “borbu između dobra i zla”, navodi AP pozivajući se na nacrt Trumpovog govora.

Rečeno je i kako će Trump tom prilikom izbjegavati oštru antimuslimansku retoriku kakvu je koristio u predsjedničkoj kampanji, a neće spominjati ni demokraciju i ljudska prava, kako je navedeno u unaprijed pripremljenom govoru, koji je podložan izmjenama, navodi američka agencija.

“Nismo ovdje da bismo držali lekcije i govorili ljudima kako trebaju živjeti, što trebaju raditi ili tko bi trebali biti. Ovdje smo da ponudimo partnerstvo u izgradnji bolje budućnosti za sve nas”, trebao bi Trump poručiti Saudijcima, najavljuje AP.

Očekuje se da Trump u Saudijskoj Arabiji sklopi dogovor o oružju, da se sastane s kraljem Salmanom, te održi razgovore s članovima Vijeća za suradnju u Zaljevu.

Stvaranje protuteže Iranu

Dužnosnici u administraciji rekli su da Trump želi iskoristiti sastanke kako bi stvorio “ujedinjenu, jaku protutežu” iranskome utjecaju u regiji.

Nakon Saudijske Arabije, planirano je Trumpovo putovanje u Izrael, Italiju, Vatikan i Belgiju. Na Siciliji će sudjelovati na sastanku skupine G7, a u Bruxellesu na summitu NATO-a.

Predviđeno je da prevali više od 25.000 kilometara kako bi ponovno uspostavio američko vodstvo, izgradio veze s ključnim vođama i potvrdio jedinstvo između triju najvećih svjetskih religija, najavljeno je iz Bijele kuće.

Trump na prvom međunarodnom pohodu treba demonstrirati američko vodstvo, premda njegov vanjskopolitički tim tek treba biti imenovan i administracija radi na njegovim stajalištima o ključnim pitanjima, uključujući strategiju borbe protiv ISIL-a i odluku o tome treba li ostati u pariškome klimatskom sporazumu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO