Mediji: Trump rekao Rusima da je šef FBI-ja luđak

Trump je navodno ja Comeyja kazao da je 'pravi pravcati luđak' (Reuters)
Trump je navodno ja Comeyja kazao da je 'pravi pravcati luđak' (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump kazao je ruskim zvaničnicima u Bijeloj kući da je otpuštanjem direktora FBI-ja Jamesa Comeyja otklonio “veliki pritisak” sa kojim se suočio zbog aktuelne istrage o Rusiji i američkim predsjedničkim izborima, objavio je New York Times, prenosi Reuters.

Ovaj list se poziva na dokument u kojem je sumiran taj Trumpov sastanak, a čije je sadržaj njujorškom dnevniku pročitao neimenovani američki zvaničnik.

“Upravo sam otpustio šefa FBI-ja. Bio je lud, pravi pravcati luđak. Suočio sam se sa velikim pritiskom zbog Rusije. To je sada otklonjeno”, rekao je Trump prema tom dokumentu, prenosi Tanjug.

New York Times tvrdi da se dokument zasniva na zabilješkama načinjenim unutar Ovalnog ureda, a Reuters navodi da ne može još da potvrdi tačnost ove tvrdnje.

Zabrinutost Rosensteina

Zamjenik državnog tužioca SAD-a Rod Rosenstein znao je da će američki predsjednik Donald Trump da otpusti šefa FBI-ja Jamesa Comeyja prije nego što je završio bilješku u kojoj je iznio sopstvenu zabrinutost u vezi sa sada već bivšim direktorom FBI-ja.

To se navodi u izjavi Rosensteina u koju je uvid imao NBC News, prenosi Reuters.

“Informirao sam višeg tužioca da će predsjednik skloniti direktora Comeyja i ja sam pisao bilješku Državnom tužiocu u kojima sam sumirao sopstvenu zabrinutost”, naveo je Rosenstein u izjavi u kojoj pominje tužioca iz američkog Ministarstva pravosuđa.

Reuters navodi da je Rosensteinova izjava pripremljena kako bi bila predata zakonodavnoj vlasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO