Visoki komesar UN-a za ljudska prava: Pažljivo motrimo SAD

Zeid je u oktobru rekao da bi Trump bio "opasan sa međunarodnog stanovišta" (AP)
Zeid je u oktobru rekao da bi Trump bio "opasan sa međunarodnog stanovišta" (AP)

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid bin Ra’ad Zeid al-Hussein izjavio je da njegov komesarijat “pažljivo motri SAD” za vrijeme vladavine američkog predsjednika Donalda Trumpa.

On je također rekao da Visoki komesarijat, koji od SAD-a dobija ključni dio sredstava potrebnih za njegove operacije širom svijeta, čeka da čuje plan Trumpove administracije o smanjenju izdvajanja za State Department i međunarodne organizacije.

Zeid, inače jordanski princ, dodao je da je primijetio “izvjesnu promjenu retorike” kod Trumpa od kada je stupio na dužnost u januaru i izrazio nadu da će i retorika o pitanjima poput torture kakvu je imao tokom kampanje polako nestati, prenosi Reuters.

‘Opasan sa međunarodnog stanovišta’

Zeid je u oktobru rekao da bi Trump bio “opasan sa međunarodnog stanovišta” ukoliko ne promijeni retoriku o pitanjima poput torture i imigracije.

Trump je iznio stav da je mučenje funkcionalna metoda, ali je rekao da će pitanje ponovne upotrebe takvih metoda povjeriti Pentagonu i CIA-i, čiji su čelnici bili protiv torture.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO