Merkel Rusiji: Sankcije ostaju do primjene sporazuma iz Minska

Njemačka kancelarka je rekla da i dalje postoje suštinske razlike u stavovima o uzroku sukoba u Ukrajini (Reuters)
Njemačka kancelarka je rekla da i dalje postoje suštinske razlike u stavovima o uzroku sukoba u Ukrajini (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Sočiju da se nada da će sankcije Rusiji biti ukinute, ali je naglasila da će se to dogoditi tek nakon što se u potpunosti primjeni mirovni sporazum iz Minska, javljaju agencije.

Merkel je, na konferenciji za novinare posle sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ruskom gradu na obali Crnog mora, rekla da nije zadovoljna radom “Normandijskog formata” – Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske, ali da je to i dalje najbolji forum za pregovore o situaciji na istoku Ukrajine, prenosi AP.

Ona je rekla da i dalje postoje suštinske razlike u stavovima o uzroku sukoba u Ukrajini, istakavši da Njemačka veruje u demokratski legitimitet ukrajinske vlade.

Putin je, sa svoje strane, izrazio uvjerenje da je primjena sporazuma iz Minska od suštinskog značaja za realizaciju direktnog dijaloga između Kijeva i Donbasa, prenosi Tas s.

Rješenje samo uz dijalog

“Vlasti iz Kijeva i predstavnici samoproglašenih republika Lugansk i Donjeck moraju se napokon dovesti za pregovarački sto”, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Putin je ukazao da je nemoguće postići rješenje za ukrajinski sukob bez direktnog dijaloga između zavađenih strana, kao ni igdje drugdje u svijetu, izrazivši nadu da će taj dijalog biti uspostavljen prije ili kasnije.

“Duboko sam uvjeren da su vlasti u Kijevu propustile šansu da primjene sporazum iz Minska čak i kada su imale unutrašnje političke prilike za to. Zato su te prilike danas manje i ograničenije”, istakao je on.

Putin je naveo i da se situacija u Donbasu pogoršava jer Kijev nameće blokade tom regionu.

Obnoviti pregovore o Siriji

Rusija osuđuje upotrebu hemijskog oružja i traži punu i nepristrasnu istragu o prošlomjesečnom napadu otrovnim gasom na sirijski grad Han Šejhun, rekao je Putin.

“Krivci moraju biti nađeni i kažnjeni. Ali, to se može učiniti tek posle nepristrasne istrage”, istakao je Putin.

Ruski predsjednik je ukazao i da se rješenje za sirijsku krizu može naći samo mirnim putem i pod okriljem UN-a.

Putin je rekao da je sa kancelarkom Merkel razgovarao o situaciji u Siriji i da su se saglasili da je neophodno obnoviti pregovaračke procese u Astani i Ženevi, navodi Tas s.

Kad je riječ o rješavanju sirijske krize, ruski predsjednik je rekao da je, i da će biti, u kontaktu sa SAD-om, dodaje ruska agencija.

Nada za obnovom ekonomskih odnosa

Njemačka vlada je ubijeđena da ovaj dugogodišnji sukob može biti okončan tek ako Washington i Moskva udruže napore, a portparol njemačke vlade rekao je da Berlin želi i da se Rusija pridruži konstruktivnim razgovorima o ključnim međunarodnom pitanjima i rješenjima za vanjskopolitičke izazove i krize. 

Što se tiče bilateralne saradnje, uoči posjete Merkelove Moskvi, njemačke kompanije su izrazile nadu u obnovu ekonomskih odnosa između Njemačke i Rusije.

Prije pet godina, trgovinska razmjena između te dvije zemlje bila je procijenjena na oko 80 milijardi eura, dok je 2016. skoro prepolovljena na 50 milijardi eura, u jeku ukrajinske krize i sankcija Rusiji, zaključuje ruska agencija. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO