Izrael poziva strane ambasade da se presele u Jerusalem

Jerusalem je oduvijek bio središte židovskog svijeta, rekao je Rivlin (AP)
Jerusalem je oduvijek bio središte židovskog svijeta, rekao je Rivlin (AP)

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin pozvao je sve zemlje da presele svoje ambasade u Jerusalem kao odgovor na odluku odbora UNESCO-a da usvoji rezoluciju u kojoj se kritizira Izrael.

“Jerusalem je oduvijek bio središte židovskog svijeta”, rekao je Rivlin na događaju u povodu obilježavanja 69. Dana nezavisnosti Izraela. “Vrijeme je da se prekine apsurd. Vrijeme je da se prizna Jerusalem kao službeni glavni grad države Izrael. De facto, ne samo de jure.”

Izrael odavno smatra Jerusalem svojim glavnim gradom. No, budući da bi Palestinska samouprava htjela da istočni Jerusalem bude glavni grad njezine buduće države, izbor Jerusalema za sjedište ambasada bio bi jasan znak podrške Izraelu. Zbog toga većina zemalja ima ambasade u Tel Avivu.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki pozdravio je odluku UNESCO-a.

“Unatoč očajnim pokušajima izraelske Vlade da potkopaju palestinske rezolucije u UNESCO-u, svijet je ipak glasao za naše rezolucije”, rekao je, u saopćenju koje je prenijela palestinska agencija Wafa.

UNESCO-va odluka

Izvršni odbor UNESCO-a usvojio je u utorak rezoluciju u kojoj ocjenjuje da je izraelski suverenitet nad Jerusalemom “ništavan” te kritizira iskapanja u istočnom Jerusalemu i na dvije lokacije na Zapadnoj obali, kao i izraelsku blokadu pojasa Gaze.

Rezoluciju su podržale 22 zemlje. Protiv su bili SAD, Njemačka i Italija te još sedam zemalja, dok su 23 zemlje bile suzdržane, dok tri nisu uopšte bile prisutne.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je zbog toga UNESCO, kazavši da pokušava zanijekati “historijsku istinu” da nitko drugi ne smatra Jeruzalem toliko svetim kao židovski narod.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je riječ o “nepotrebnoj politizaciji UNESCO-a” i upozorilo da će rezolucija “naštetiti njegovu sve lošijem statusu i relevantnosti”.

Rezolucija, koju je predložilo nekoliko arapskih zemalja, blaža je od odluke UNESCO-a od prošle godine u kojoj se nekoliko lokacija spominje po njihovim islamskim nazivima, dok se izraelski termini uglavnom ignoriraju.

Izvor: Agencije


Povezane

Palestinski pokret Hamas promijenio je temeljnu politiku prihvatanjem uspostavljanja palestinske države u granicama iz 1967. godine. Ublažio je retoriku prema Izraelu, ali i dalje odbija priznanje jevrejske države. Harry Fawcett izvještava iz Gaze.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO