Podignuta optužnica protiv predsjednika Brazila

Temerov kabinet tvrdi da će predsjednika dokazati da nije bilo nepravilnosti (Reuters)

Državni tužilac Brazila Rodrigo Janot podigao je optužnicu protiv brazilskog predsjednika Michela Temera zbog korupcije i opstrukcije pravosuđa.

Temer i senator Aecio Neves nalaze se među osobama “koje su pokušale spriječiti napredak istrage”, naveo je tužilac u dokumentu objavljenom danas, prenosi AP. 

Vrhovni federalni sud otvorio je istragu o optužbama da je Temer odobrio pokušaj podmićivanja jednog svjedoka u velikoj istrazi o korupciji koja se vodi u Brazilu, objavio je ove sedmice list Globo, pozivajući se na navode utjecajnog biznismena Joesleya Batiste.

Temer je odbacio pozive da podnese ostavku, navodeći da će se boriti protiv optužbi. On je ranije priznao da se sastao sa Batistom u martu, ali je negirao navode da je nastojao spriječiti svjedočenje predsjednika parlamenta Eduarda Cunhe, prenosi Reuters.

Snimljeni razgovori

Kako je prenio Globo, Batista je, navodno, snimio razgovor s Temerom o tome da treba podmititi Cunhu, ali list ne navodi šta je on tražio zauzvrat.

Cunha, nekada utjecajan član Temerove vladajuće stranke, prethodno je tvrdio da ima kompromitirajuće informacije o političarima koji se dovode u vezu s korupcijskim skandalom u državnoj kompaniji Petrobras.

Globo prenosi da su Batista i njegov brat predali snimke Tužilaštvu kako bi dobili sporazum o priznanju krivice.

Izvor: Agencije