Mornarica SAD-a šalje nosač aviona ka Korejskom poluotoku

USS Ronald Reagan je klase Nimitz, ima posadu od 4.539 članova i opremljen je sa približno 60 aviona (EPA)
USS Ronald Reagan je klase Nimitz, ima posadu od 4.539 članova i opremljen je sa približno 60 aviona (EPA)

Američka mornarica šalje nosač aviona USS Ronald Reagan ka Korejskom poluotoku gdje će izvesti vježbe sa nosačem aviona snaga Sjedinjenih Američkih Država, USS Carl Vinson, u jeku tenzija u regiji, rekla su dva američka vojna zvaničnika.

Do ovog poteza dolazi nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja napravila značajan korak naprijed u svom raketnom programu poslije lansiranja projektila koji je „uspio kontrolirano ući u Zemljinu nižu atmosferu, umjesto da se vrati nazad i padne na površinu“, navodi se u preliminarnoj obavještajnoj analizi SAD-a.

USS Ronald Reagan krenuo je ka Korejskom poluotoku u utorak iz luke Yokosuka u Japanu, saopćila je američka mornarica.

„Poslije dugog perioda održavanja u luci, moramo osigurati da su Ronald Reagan i ostatak jurišne grupe adekvatno integrirani“, saopćio je kontraadmiral Charles Williams.

Lansiranje i primanje aviona

Kada stigne u regiju Korejskog poluotoka, ovaj nosač aviona će izvesti niz vježbi obuke, ali će fokus biti na potvrđivanju sposobnosti sigurnog lansiranja i primanja aviona, saopćila je američka mornarica.

Vojni zvaničnici nisu komentirali pitanje koliko dugo će dva nosača aviona biti tamo, ali se očekuje kako će  USS Ronald Reagan na kraju zamijeniti USS Carl Vinson u toj regiji.

Nosač aviona USS Ronald Reagan je klase Nimitz, ima posadu od 4.539 članova i opremljen je sa približno 60 aviona.

Ovo plovilo je poručeno 2003. godine i koštalo je 8,5 milijardi dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO