Mattis: Američka vojska opkoljava ISIL

Ministar Mattis najavljuje završne operacije protiv ISIL-a (AP)

Američki ministar obrane James Mattis tvrdi da koalicija koju predvodi SAD opkoljava borce skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u njihovim uporištima, taktički se pripremajući za početak vojne kampanje u kojoj ih želi unišiti.

Agencija Reuters navodi da se, osim Mattisa, iz Pentagona oglasio i načelnik Združenog glavnog stožera general Joseph Dunford, koji je naveo da su ovotjedni udari na borce koje podržava Vlada Sirije bili “mjera zaštite sile” i da se neće opet dogoditi ako ne bude prijetnji po američke snage.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov prethodno je izjavio da je zračni napad Washingtona na provladine snage u Siriji “apsolutno neprihvatljiv” i predstavlja kršenje sirijskog suvereniteta.

Gatilov je istaknuo da američki napad neće pomoći u naporima u iznalaženju političkog rješenja za sukob u Siriji, prenosi Reuters.

Napad na saveznike Vlade Sirije

Američka vojska izvršila je u četvrtak zračni napad na miliciju koju podržava Vlada Sirije, a koja predstavlja prijetnju po SAD i sirijske borce koji uživaju američku podršku na jugu zemlje, rekli su američki dužnosnici britanskoj agenciji.

Vojni izvor na strani Vlade Sirije potvrdio je da je u tom zračnom udaru pogođena “jedna od njihovih vojnih točaka”, ne navodeći detalje, javila je sirijska državna televizija.

U spomenutom zračnom napadu ubijeno je nekoliko ljudi i nanesena materijalna šteta, rekao je isti neimenovani izvor, istaknuvši da to ometa napore sirijske vojske i njenih saveznika u borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO