Trump: Istraga FBI-a ‘najveći lov na vještice’ u historiji

'Nikad ranije nije imenovan specijalni savjetnik', napisao je Donald Trump (EPA)
'Nikad ranije nije imenovan specijalni savjetnik', napisao je Donald Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pobjesnio je zbog, kako je rekao “najvećeg lova na vještice” u političkoj historiji nakon imenovanja specijalnog savjetnika koji će istražiti povezanost njegove kampanje 2016. godine s Rusijom.

Nekoliko sati nakon objave blažeg službenog saopćenja u konsultaciji s pomoćnicima predsjednik je prešao na Twitter kako bi sebe predstavio kao nepravednu žrtvu ove istrage.

“Uprkos svim ilegalnim djelima koja su se dogodila za vrijeme kampanje Hillary Clinton i Obamine administracije, nikad nije imenovan specijalni savjetnik. Ovo je najveći lov na vještice na jednog političara u američkoj historiji”, napisao je Trump na Twitteru.

Predsjednički izbori

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa Robert Mueller imenovan je za posebnog savjetnika u istrazi o “naporima Vlade Rusije da utječe na predsjedničke izbore 2016. godine i pitanjima povezanim s time”.

Trump je ranije izjavio da nijedan političar u historiji nije bio gore ni nepravednije tretiran od njega.

Obraćajući se diplomcima Akademije Obalne straže SAD-a, Trump je rekao da, iako stvari nisu uvijek fer, “morate pognuti glavu i boriti se, boriti, boriti”.

Kako navode neki američki mediji, to predstavlja aluziju na “opsadu” pod kojom se našla Bijela kuća zbog pitanja o navodnom Trumpovom zahtjevu da bivši direktor FBI-a James Comey prekine istragu o njegovom bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu.

Izvor: Agencije


Povezane

Zamjenik glavnog državnog tužioca imenovao je Roberta Muellera, bivšeg direktora FBI-a, za specijalnog savjetnika koji će voditi istragu o vezama Bele kuće s ruskim zvaničnicima. Imenovanje je uslijedilo nakon zahtjeva za nezavisnom istragom o navodnom ruskom uticaju na ishod prošlogodišnjih američkih predsjedničkih izbora.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO