Macron predstavio novu vladu Francuske

Macron želi izvršiti 'političku obnovu' Francuske (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kompletirao je vladu imenovanjem predstavnika različitog političkog spektra.

Pošto je za premijera već postavio konzervativca Edouarda Philippea iz Republikanske partije, za ministra ekonomije Macron je postavio proevropski orijentiranog republikanca Brunu Le Mairea.

Ministar unutrašnjih poslova bit će aktuelni gradonačelnik Lyona, socijalista Gerard Collomb, dok će ministar za Evropu i vanjske poslove biti Jean-Yves Le Drian, dosadašnji ministar odbrane, socijalista i blizak prijatelj bivšeg predsednika Francoisa Hollandea.

Predstavnik civilnog društva

Na čelo ministarstva odbrane doći će žena, liberalna poslanica Evropskog parlamenta Sylvie Goulard,  prenosi Reuters.

Za ministra pravde imenovan je centrista Francois Bayrou, a ministrica za sport bit će dvostruka olimpijska šampionka u mačevanju Laura Flessel.

Macron je obećao da će u vladu uključiti i predstavnike civilnog društva te je za ministra ekologije imenovao borca za zaštitu životne sredine Nicolasa Hulota.

Macron je odlučio odgoditi predstavljanje svoje vlade za srijedu kako bi temeljito provjerio buduće ministre prije nego što ih imenuje, objavila je ranije Elizejska palača.

“U skladu sa svojim obećanjima da će unijeti moral u politički život”, predsjednik je želio “vrijeme za provjeru”, ponajprije “fiskalne situacije” i mogućih “sukoba interesa” predviđenih osoba, navodi se u saopćenju.

Kad budu odobreni, novi ministri “vršit će svoju funkciju u Vladi na besprijekoran način”, dodaje se.

Ispitivanja su pokazala da 75 posto Francuza vjeruje da su njihovi zastupnici i politički čelnici korumpirani.

Sastanak vlade u četvrtak

Prvi sastanak Vlade održat će se u četvrtak ujutro.

Među prvim zadacima Vlade jest prijedlog zakona o uvođenju morala u javni život, odnosno “zabrana nepotizma za parlamentarne zastupnike”, što je jasna aluzija na skandal koji je doveo do poraza konzervativnog kandidata za predsjednika Francoisa Fillona zbog fiktivnog zapošljavanja članova njegove porodice.

Macron je u ponedjeljak za premijera imenovao Édouarda Philippea, 46-godišnjeg zastupnika umjerene desnice, gotovo nepoznatog široj javnosti, koji je obećao “novu dinamiku”.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi radni dan na dužnosti provodi u posjeti Berlinu. Evropska unija izgrađena je na snažnim vezama Francuske i Njemačke a Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel nadaju se da mogu revitalizirati Evropsku uniju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO