Video: Ranjeni u sukobu policije i demonstranata na obilježavanju Nakbe

Izvor: Facebook/Osayd Amarneh

Izraelska vojska intervencijama i upotrebom vatrenog oružja pokušava spriječiti održavanje protesta koje su Palestinci u više gradova danas organizirali povodom obilježavanja 69. godišnjice Nakbe, Dana velike katastrofe.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva saopćilo je kako je najmanje pet Palestinaca tokom današnjih intervencija izraelske vojske zadobilo prostrelne rane hicima iz vatrenog oružja. Najmanje tri demonstranta ranjena su u Ramallahu, a dva u Betlehemu.

U saopćenju se navodi kako su desetine Palestinaca pretrpjele povrede zbog velike količine suzavaca koju su izraelski vojnici koristili s ciljem sprečavanja održavanja mirnih protesta, prenosi agencija Anadolija.

Tokom izraelske vojne intervencije, demonstranti su odgovorili kamenovanjem i bacanjem Molotovljevih koktela na izraelske patrole.

Izraelska policija u višestrukim racijama na Zapadnoj obali uhapsila je sedam Palestinaca, uključujući i bivšeg palestinskog ministra lokalne vlasti Issu Ja'barija, javlja WAFA, a prenosi Fena.

Aktivista Muhammad  Awad rekao je da su policijske snage, tokom hapšenja, pretresle veliki broj kuća u gradu Beit Ummar sjeverno od Hebrona.

Velika katastrofa

Palestinci obilježavaju 69. godišnjicu Velike katastrofe, poznate kao Nakba, sjećajući se prisilnog iseljavanja i progona iz njihovih domova.

Izrael je 14. maja 1948. godine okupirao teritoriju Palestine i proglasio svoju nezavisnost, a palestinsko stanovništvo je primorano na iseljavanje.

Više od polovice tadašnjeg stanovništva moralo je napustiti svoju zemlju. Palestinci od tada 15. maj obilježavaju kao Nakbu, odnosno Dan velike katastrofe.

Milioni Palestinaca i danas žive u izbjegličkim kampovima diljem Bliskoga Istoka.

Podaci palestinskog Zavoda za statistiku pokazuju da se 85 posto prvobitne palestinske teritorije nalazi pod okupacijom Izraela.

Izvor: Anadolija

Trump revidira stavove

“Pravo na povratak je ključno pitanje za palestinske vlasti – Fatah i Hamas. To pitanje će morati uključivati i svaku moguću inicijativu Donalda Trumpa. Novi američki ambasador u Izraelu David Friedman danas preuzima dužnost. Glavno pitanje kojim će se morati pozabaviti jeste Jerusalem – koji je izvor stalne napetosti. Izgleda da je Donald Trump odlučio revidirati neke stavove, među kojima je i moguće preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem”, javlja iz Ramallaha reporter Al Jazeere Harry Fawcett.

“Državni sekretar [Rex] Tilerson je naveo da proučavaju bi li taj korak mogao pomoći ili pogoršati mirovni proces. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je tokom vikenda rekao da će to pomoći mirovnom procesu jer će, kako je naveo, ‘okončati palestinsku fantaziju da Jerusalem može biti palestinski glavni grad’. Dakle, dok Palestinci obilježavaju ovaj dan, suočavaju se s istim političkim problemima koji su do sada zaustavljali moguću obnovu mirovnog procesa.”

Izvor: Al Jazeera i agencije