Trump razmatra efekte premještanja ambasade u Jerusalem

Nakon posjete Izraelu Trump bi trebao otputovati u Betlehem, gdje će se sastati s palestinskim predsjednikom (AP)

Američki predsjednik Donald Trump nastoji utvrditi kako bi provedba njegovog obećanja o premještanju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu u Jerusalem mogla utjecati na njegove nade o posredovanju u primirju između Izraelaca i Palestinaca, rekao je državni sekretar Rex Tillerson.

Od preuzimanja dužnosti u januaru, Trump je pokazao znakove odgađanja obećanja datog tokom kampanje da će premjestiti ambasadu iz Tel Aviva dok je obećavao kako će učiniti sve što je potrebno da se postigne bliskoistočni mirovni sporazum.

„Predsjednik vrlo pažljivo razmatra koliko će odluka utjecati na mirovni proces“, rekao je Tillerson u emisiji NBC-a „Meet the Press“.

On je to kazao nekoliko dana prije početka Trumpovog putovanja na Bliski istok u sklopu kojeg su i susreti s izraelskim i palestinskim vođama.

Reakcija Netanyahua

Izrael Jerusalem smatra svojim vječnim i nedjeljivim glavnim gradom i želi da sve strane države imaju ondje svoje ambasade.

Premještanju se strogo protive mnogi američki saveznici kao i Palestinci, koji također Jerusalem smatraju svojim glavnim gradom.

Tillerson je rekao kako Trumpova odluka uveliko ovisi o tome kako to vide vlade u regiji, uključujući i „hoće li Izrael to smatrati korisnim za mirovnu inicijativu ili možda ometanjem“.

Njegovi komentari izazvali su brzu reakciju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

„Izrael je u mnogo navrata rekao svoje stavove pred američkom administracijom i svijetom“, navodi se u izjavi iz njegovog ureda.

„Premještanje američke ambasade u Jerusalem neće naštetiti mirovnom procesu, upravo suprotno. Unaprijedit će ga ispravljanjem historijske greške i razbijanjem palestinske fantazije da Jerusalem nije glavni grad Izraela.“

Izvor: Agencije