Teheran pozdravio izgradnju zida na granici s Turskom

'Cilj izgradnje zida jest poboljšati regionalnu sigurnost', rekao je ministar odbrane Turske (Reuters)
'Cilj izgradnje zida jest poboljšati regionalnu sigurnost', rekao je ministar odbrane Turske (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozdravilo je planove Turske da izgradi zid duž tursko-iranske granice.

“Pozdravljamo svaku inicijativu čiji je cilj da granice između dvije zemlje učini sigurnijima”, rekao je u ponedjeljak u Teheranu Bahram Ghasemi, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana.

Dodao je da su turske vlasti već informirale Teheran o izgradnji zida, navodeći da će on biti podignut na turskoj strani granice.

Završen tender

“Sigurnost granica važno je pitanje za nas i za Tursku”, zaključio je Ghasemi.

Fikri Isik, ministar odbrane Turske, prošle je sedmice izjavio da izgradnja zida ima za cilj poboljšati regionalnu sigurnost.

Ergun Turan, direktor turske Uprave za javnu stambenu izgradnju, istakao je da je uspješno završen tender za izgradnju 144 kilometra dugog zida, dodavši da će prva faza radova na projektu početi u oktobru ove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Čini se da je betonski zid, koji Turska podiže na svojoj južnoj granici, postao savršen izbor za kontrolu sigurnosti.

25 Aug 2015

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina saopćio je da se predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izvinio zbog rušenja ruskog borbenog aviona, u pokušaju da obnovi veze između dvije zemlje koje su narušene u novembru.Gost u studiju Al Jazeere je Ešref Kenan Rašidagić, profesor na Međunarodnom univerzitetu Burč i Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO