Smrt civila u zračnim udarima u Siriji

Američka vojska je objavila kako čini „ogromne napore“ kako bi izbjegla pogibije civila prilikom izvođenja zračnih udara u Siriji i Iraku (Reuters)

Najmanje 23 osobe, većinom civili, poginule su u zračnim udarima koji su izvedeni u zoru u sirijskoj provinciji Der ez-Zor koja je pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenose agencije.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), monitoring organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je kako se vjeruje da avioni pripadaju međunarodnoj koaliciji na čijem čelu su Sjedinjene Američke Države.

Udari su izvedeni u gradu Al-Bukamal koji se nalazi nedaleko od granice Iraka.

Iz SOHR-a navode kako su na udaru bile stambene zgrade i džamija, te kako je ranjen veći broj osoba.

Amaq, medijski ogranak ISIL-a, objavio je kako je u udarima u Al-Bukamalu poginulo 15, a ranjeno 35 osoba.

Američki napori

Agencije navode kako glasnogovornik međunarodne koalicije koja se bori protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, nije bio dostupan za komentar.

Ova oružana grupa kontrolira veći dio provincije Deir ez-Zor, izuzev jedne enklave u samom središtu provincije i obližnje zračne baze koji su u rukama sirijskih vlasti.

Američka vojska je objavila kako čini „ogromne napore“ kako bi izbjegla pogibije civila prilikom izvođenja zračnih udara u Siriji i Iraku.

Izvor: Agencije