Sjeverna Koreja: Testirali smo novi tip rakete

Sjeverna Koreja je saopćila da je raketa dostigla visinu od 2.111,5 kilometara (Arhiva)

Sjeverna Koreja je potvrdila da je testirala novu vrstu rakete, objavili su sjevernokorejski državni mediji.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA je objavila da je lansirana strateška balistička raketa Hwasong-12 srednjeg do dugog dometa.

Kako se navodi, sjevernokorejski lider Kim Jong-un je “lično nadgledao lansiranje rakete novog tipa”, prenio je AFP.

Južnokorejska vojska je navela da je ova raketa, koja je u početku spominjana kao “neidentificirani projektil”, ispaljena sa lokacije sjeverozapadno od glavnog grada Sjeverne Koreje i da je letjela 700 kilometara.

Velika i teška bojeva glava

Yonhap navodi da je ovo bila “prva provokacija od kada je novi predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in preuzeo vlast prošle srijede”.

Sjeverna Koreja je saopćila da je raketa dostigla visinu od 2.111,5 kilometara.

Reuters prenosi da je cilj testiranja bio utvrđivanje mogućnosti da rakete ponesu “veliku i tešku nuklearnu bojevu glavu”.

KCNA je navela da je raketa letjela 787 kilometara.

Južnokorejska vojska je u nedjelju ujutru prvobitno saopćila da je Sjeverna Koreja ispalila neidentifikovani projektil iz regiona u blizini svoje zapadne obale.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo bi u utorak razmatrati najnovije lansiranje rakete Sjeverne Koreje, saopćile su diplomate.

AFP navodi da su na vanredni sastanak pozvale Sjedinjene Države i Japan. Očekuje se da će sastanak biti održan u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikky Haley kazala je da je “paranoja” sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una nakon nedavnih izbora u Južnoj Koreji razlog zbog kojeg je Pjongjang lansirao novi balistički projektil.

Izvor: Agencije