Sirijske vojne i paravojne trupe na granici sa Irakom i Jordanom

Zračni napadi i granatiranje dio su ofanzive snaga sirijske vlade u pokrajini Idlib (AP)

Sirijska vojska i njene savezničke oružane grupe prebacuju veliki broj jedinica u pustinjsko područje na granici ove države sa Irakom i Jordanom u vrijeme kada pobunjenici, koji imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država, bilježe napredak u blizini tog dijela države, navode pobunjenički izvori.

Komandanti pobunjenika i drugi izvori agenciji Reuters su danas kazali kako su stotine sirijskih vojnika i paravojnih snaga koje podržava Iran proteklih dana premještene u grad Sabaa Biyar koji se nalazi na slabo naseljenoj pustinjskoj teritoriji. Ova teritorija se proteže do jordanske i iračke granice i poznata je kao Sirijska Badia.

Proteklih sedmica, Slobodna sirijska armija (FSA), koja ima podršku Washingtona, zabilježila je napredak u ovom području koje je prije bilo u rukama oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Artiljerija, tenkovi…

Sabaa Biyar, udaljeni grad koji je blizu strateški važnog autoputa Damask-Bagdad, osvojila je sirijska armija i njeni saveznici proteklih sedmica, u nastojanju da spriječi FSA da preuzme ovaj dio države.

„Oni su poslali velika pojačanja u obliku artiljerije, tenkova i oružanih vozila“, kazao je major Issam Al Reis, glasnogovornik Južnog fronta FSA.

Sirijsku vojsku alarmirao je dvomjesečni napredak FSA u borbama protiv ISIL-a koji je pobunjenicima omogućio da osiguraju veliki dio slabo naseljene teritorije između grada Bir Qassab (50 kilometara jugoistočno od Damaska) pa sve do granica sa Irakom i Jordanom.

„Režim planira doći do iračko-sirijske granice i prekinuti put našeg napretka ka sjeveroistočnom uporištu ISIL-a nakon što je ova grupa izgubila teritoriju u Badiji“, dodaje Reis.

Borbeni avioni sirijskih vlasti izvršili su udare na pobunjeničke ispostave kod granica sa Jordanom i Irakom prošlog utorka, dok su proteklih dana pojačali posmatračke misije na Badiji i izvršili napade na pobunjeničke lokacije u gradu Bir Qassab.

Zabrinutost Jordana

Napredak sirijske armije i njenih saveznika povećava rizik njihovog dolaska do baze Tanf kod iračke granice gdje se nalaze američke specijalne snage koje obučavaju FSA, kazali su pobunjenici Reutersu.

Prisustvo boraca iz Iraka koji imaju podršku Irana, kao i jedinica libanskog Hezbollaha u ovom području alarmirao je Jordan, američkog saveznika koji također podržava pobunjenike.

Ministar vanjskih poslova Jordana Ayman Safadi kazao je kako ovo kraljevstvo ne prihvata prisustvo prorežimskih snaga nakon žestokih borbi protiv grupa poput ISIL-a. Jordan se dugo borio da spriječi ISIL od preuzmanja južnog dijela Sirije gdje su opozicione snage.

Izvor: Al Jazeera i agencije