SAD: Sirija upotrebljava krematorij da sakrije masovna ubistva

State Department tvrdi da gotovo 50 zatvorenika dnevno biva obješeno u vojnom zatvoru Saydnaya (EPA)

Sirijski režim vrši masovna ubistva hiljada zatvorenika i potom spaljuje njihova tijela u velikom krematoriju nedaleko od prijestolnice Damaska, tvrdi administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa.

State Department tvrdi da gotovo 50 zatvorenika dnevno biva obješeno u vojnom zatvoru Saydnaya, koji se nalazi blizu 45 minuta vožnje od Damaska, prenio je AP.

Oni navode da se krematorij upotrebljava da bi se sakrili dokazi o obimu ubistava, prenosi Tanjug.

“Vjerujemo da je izgradnja krematorija pokušaj da se prikrije obim masovnih ubistava u zatvoru Saydnaya. Ako imate taj nivo masovnih ubistava, onda upotreba krematorija omogućava režimu da se nosi s tolikim brojem beživotnih tijela”, rekao je američki diplomat zadužen za Bliski istok Stuart Jones.

Istakao je da se tijela žrtava zakopavaju i u masovne grobnice.

‘Novi nivo izopačenosti’

Iz State Departmenta novinarima su ponudili dokaze potkrijepljene, kako su kazali, nedavno otkrivenim fotografijama koje su snimljene u periodu od 2013. do 2017. godine.

Na fotografijama se, navodno, vidi kako je objekt u zatvoru preuređen u krematorij, prenosi Anadolija.

Na pitanje zašto Sjedinjene Američke Države tek sada objavljuju dokaze Jones je rekao da je ovo prilika da se ljudi podsjete na obim zločina koji se čine u Siriji.

“Sada je prikladan trenutak da podsjetimo ljude na zločine koji se čine u Siriji sve vrijeme”, rekao je Jones, dodajući da je ovo jasan dokaz.

Predstavljajući fotografije, Jones je izjavio da je Vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada “pala na novi nivo izopačenosti” uz podršku Rusije i Irana.

Izvor: Agencije