SAD: Poziv Trumpu da preda snimke sa Comeyjem, ako postoje

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da nije razgovarao sa Trumpom o njegovoj odluci da smijeni Comeya (Arhiva)

Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Jamesa Comeya da se ne obraća medijima i da mu je bolje da se nada da ne postoje snimci njihovih razgovora, visoko pozicionirani američki poslanici pozvali su Trumpa da preda sve snimke razgovora sa bivšim direktorom FBI-a.

Lider demokrata u američkom Senatu Chuck Schumer upozorio je Trumpa da bi uništavanje snimaka bilo kršenje zakona.

“Ukoliko snimci ne postoje, on bi trebalo da se izvini i Comeyu i američkom narodu jer ih je doveo u zabludu”, rekao je on.

Kako Bijela kuća nije niti potvrdila niti negirala da postoje bilo kakvi snimci, republikanski senator Lindsey Graham pozvao je Bijelu kuću da raščisti da li snimci postoje.

Komentari su uslijedili nakon što je Trump upozorio Comeya, putem svog naloga na Twitteru, da se “bolje nada” da ne postoje snimci njihovih razgovora prije nego što počne da razgovara sa novinarima.

Miješanje Rusije u izbore

Kako je prenio AP, Schumer je najavio mogućnost da njegova stranka pokuša da stopira izbor kandidata kojeg bi predsjednik SAD-a Trump predložio za novog direktora FBI-a.

Schumer je kazao da bi izbor bio zaustavljen sve dok Trumpova administracija ne bi pristala da specijalni tužitelj istraži miješanje Rusije u američke prošlogodišnje predsjedničke izbore i moguće veze te zemlje sa Trumpovom predizbornom kampanjom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da tokom nedavne posjete Washingtonu nije razgovarao sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o njegovoj odluci da smijeni Comeya.

“Ne, nismo o tome razgovarali. To se nas ne tiče, to je u njegovoj nadležnosti”, rekao je Lavrov u intervjuu za ruski Kanal 1, prenio je Tass.

Trump je smijenio Comeyja, navodeći da nije sposoban efikasno da vodi FBI.

Kao šef FBI-a, Comey je nadgledao istragu o navodnim vezama Trumpovog izbornog tima i Rusije.

Lavrov je također izjavio da “dosljednost predsjednika SAD-a Trumpa pristupu, koji je razvio u pravcu razvoja odnosa sa Rusijom, nikada nije prekršena”.

Lavrov: Trump dosljedan

On je naveo da “lider SAD-a nikada nije kazao, bilo tokom predizborne kampanje ili nakon što je izabran za predsjednika, da želi da ima loše odnose sa Moskvom”.

“Naprotiv, govorio je da želi da ima normalne odnose međusobnog poštovanja sa svim zemljama, uključujući Rusiju i da će ti odnosi biti zasnovani na odgovarajuće shvaćenim i zajedničkim odnosima”, naveo je on.

Kazao je da “takvi zajednički interesi, naravno, uključuju rat protiv terorizma”.

“Iskreno govoreći, dosljednost predsjednika Trumpa, po mojem mišljenju, nikada nije prekršena”, ocijenio je Lavrov.

Izvor: Agencije