Razgovori o zabrani unosa laptopa na letovima iz Evrope

Washington je u martu uveo zabranu unošenja laptopa i sličnih elektroničkih uređaja na letovima iz nekih bliskoistočnih zemalja (AP)

Predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovarat će u srijedu o sigurnosnim pitanjima, uključujući i pitanje moguće zabrane unošenja laptopa u ručnoj prtljazi na letovima iz Evrope prema SAD-u, objavila je Evropska komisija.

“Komisija će biti domaćin razgovorima visokih zvaničnika na političkom i tehničkom nivou u srijedu popodne, na kojima će se razgovorati o zajedničkim ocjenama mogućih novih prijetnji i zajedničkom pristupu za suočavanje s njima”, izjavio je glasnogovornik EK-a Margaritis Schinas.

Sjedinjene Američke Države u martu su uvele zabranu unošenja laptopa i sličnih elektroničkih uređaja u putničke kabine u avionima na letovima prema SAD-u sa deset aerodroma u osam zemalja: Turskoj, Jordanu, Egiptu, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Maroku.

Sada se u Washingtonu razmišlja da se ta zabrana proširi i na neke letove iz Evrope.

Kritike zabrane

Zabrana je uvedena zbog bojazni da bi teroristi mogli unijeti eksploziv skriven u elektroničkim uređajima.

Mogućnost zabrane unošenja elektroničkih naprava u putnički prostor aerodroma otvara niz pitanja, poput onog koliko je sigurno staviti u prtljažni prostor veliku količinu laptopa s potencijalno zapaljivim litijskim baterijama.

Osim toga, to bi predstavljalo veliki problem za poslovne ljude koji u svojim računarima imaju osjetljive korporativne podatke, a koji bi ih morali predati zajedno s ostalom prtljagom prilikom prijave za let, s obzirom na to da se višestruko povećava mogućnost gubitka ili krađe.

Izvor: Agencije