Putin: Virus iz američkih obavještajnih službi

Za napad se vjeruje da je bila najveća šema iznude novca putem interneta ikada zabilježena (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je američke obavještajne službe da su krivci za veliki hakerski napad koji je evidentiran širom svijeta.

Putin je, kako prenose mediji, rekao da ucjenjivački softveri koji su onemogućili rad hiljada računara u velikom broju država “možda vraćaju udarac svojim kreatorima”.

Putin je pomenuo i američke obavještajne službe, prenosi Fena.

“Ucjenjivački softver je izgleda napravljen u Americi. Uprava Microsofta je vrlo jasno navela da virus dolazi iz američkih obavještajnih službi. Rusija nema apsolutno ništa sa tim. S obzirom na to, čudno je čuti bilo šta drugo”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik se založio da se o posljedicama globalnog hakerskog napada treba raspravljati na političkom nivou.

Napad bez presedana

Napad bez presedana ransomwareom mogao bi u ponedjeljak da izazove još veći haos kada se ljudi vrate na posao i uključe računare na početku radne sedmice, prenosi AP.

Agencija navodi da su zvaničnici i stručnjaci poručili organizacijama i kompanijama da odmah ažuriraju svoje operativne sisteme kako bi osigurali da ne budu ranjivi na drugu, moćniju verziju ovog ransomwarea, koji je u petak zahvatio 150 država svijeta.

Virus kojeg stručnjaci nazivaju “Wanna Decryptor”, “WCry” i “WannaCry” paralizirao je računare koje koriste mreža bolnica u Velikoj Britaniji, njemačka državna željeznica i veliki broj drugih kompanija i vladinih agencija širom svijeta.

Napad, za koji se vjeruje da je bila najveća šema iznude novca putem interneta ikada zabilježena, prema ocjeni Europola predstavlja “prijetnju koja eskalira” nakon što je u petak njime pogođeno 200.000 žrtava širom svijeta.

Izvor: Agencije