Putin: Rusija ne šalje oružje Kurdima u Siriji

Američke vlasti izvijestile su Tursku da se YPG povukao iz označene 'sigurnosne zone' na sjeveru Sirije (Reuters)
Američke vlasti izvijestile su Tursku da se YPG povukao iz označene 'sigurnosne zone' na sjeveru Sirije (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da Rusija nije poslala oružje kurdskim Jedinicama narodne odbrane u Siriji.

“Mi im ne šaljemo oružje. Njima to i nije toliko potrebno jer imaju druge izvore koji im to dopremaju”, rekao je on nakon završetka službene posjete Pekingu i učešća na forumu “Pojas i put za međunarodnu saradnju”.

Ističući da su kurdske grupe važan element u Siriji, Putin je rekao kako smatra da ima pravo za održavanje kontakta s njima u kontekstu zaustavljanja sukoba u toj zemlji, prenosi Anadolija.

“Mislim da tu nema povoda za zabrinutost zvanične Ankare”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je tom prilikom kazao da je uspostava zona bez konflikata u Siriji, koja je postignuta na pregovorima u Astani, važan iskorak u provedbi primirja koje je krajem prošle godine dogovoreno u toj zemlji.

Najvažnije je očuvati primirje

“Trenutno je važno da se očuva primirje i stvore uvjeti za politički dogovor. Ako stanje na terenu bude u skladu s tim scenarijem, moći ćemo reći da smo ostvarili cilj”, poručio je on.

Naglasivši da bez primirja u Siriji nije moguće govoriti o političkom rješenju, Putin je rekao da će o detaljima tog dogovora biti nastavljeni pregovori na vojnom nivou u Ankari i sa sirijskom delegacijom.

Turska je nedavnu odluku SAD-a da opskrbi teškim oružjem YPG nazvala “neprihvatljivom”.

“Snabdijevanje YPG-a oružjem neprihvatljivo je. Takva politika neće nikome biti od koristi”, rekao je zamjenik premijera Nurettin Canikli.

Washington vidi YPG kao najboljeg saveznika u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, dok ih Turska vidi kao terorističke snage, navodi agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Kurdske jedinice kojima podršku pružaju Sjedinjene Američke Države napreduju protiv grupe ISIL u gradu Tabqa na sjeveroistoku Sirije. Već sedmicama ga drže pod opsadom. Tabka je 40-ak kilometara udaljena od Raqqe i posljednji je veći grad na putu ka tom glavnom uporištu ISIL-a u Siriji.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO