Putin: Rusija ne šalje oružje Kurdima u Siriji

YPG, Kurdi, Sirija
Američke vlasti izvijestile su Tursku da se YPG povukao iz označene 'sigurnosne zone' na sjeveru Sirije (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da Rusija nije poslala oružje kurdskim Jedinicama narodne odbrane u Siriji.

“Mi im ne šaljemo oružje. Njima to i nije toliko potrebno jer imaju druge izvore koji im to dopremaju”, rekao je on nakon završetka službene posjete Pekingu i učešća na forumu “Pojas i put za međunarodnu saradnju”.

Ističući da su kurdske grupe važan element u Siriji, Putin je rekao kako smatra da ima pravo za održavanje kontakta s njima u kontekstu zaustavljanja sukoba u toj zemlji, prenosi Anadolija.

“Mislim da tu nema povoda za zabrinutost zvanične Ankare”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je tom prilikom kazao da je uspostava zona bez konflikata u Siriji, koja je postignuta na pregovorima u Astani, važan iskorak u provedbi primirja koje je krajem prošle godine dogovoreno u toj zemlji.

Najvažnije je očuvati primirje

“Trenutno je važno da se očuva primirje i stvore uvjeti za politički dogovor. Ako stanje na terenu bude u skladu s tim scenarijem, moći ćemo reći da smo ostvarili cilj”, poručio je on.

Naglasivši da bez primirja u Siriji nije moguće govoriti o političkom rješenju, Putin je rekao da će o detaljima tog dogovora biti nastavljeni pregovori na vojnom nivou u Ankari i sa sirijskom delegacijom.

Turska je nedavnu odluku SAD-a da opskrbi teškim oružjem YPG nazvala “neprihvatljivom”.

“Snabdijevanje YPG-a oružjem neprihvatljivo je. Takva politika neće nikome biti od koristi”, rekao je zamjenik premijera Nurettin Canikli.

Washington vidi YPG kao najboljeg saveznika u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, dok ih Turska vidi kao terorističke snage, navodi agencija.

Izvor: Agencije