Ministar: Britanija se sprema za veliku svađu s EU

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka u posljednji je momenat odbila nacrt sporazuma oko irske granice (Reuters)

Ministar za Brexit David Davis izjavio je kako se Velika Britanija “sprema za veliku svađu” s Evropskom unijom u vezi formata budućih pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

Resorni britanski ministar Davis je kazao kako je prijedlog formata pregovora o Brexitu “nelogičan” i kako su pomalo uvredljive tvrdnje da su evropski sudovi dosta bolji od britanskih.

Proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije trebao bi trajati dvije godine, a tenzije između Londona i Brisela već su prisutne i u fazi u kojoj se treba dogovarati format pregovora.

‘Želimo cijeli dogovor odjednom’

Iz Brisela zagovaraju da se na početku postigne dogovor o pravima građana, granici između Sjeverne Irske i Republike Irske, te finansijskoj nagodbi prije nego što počnu pregovori o budućim odnosima.

“Kako riješiti pitanje granice sa Sjevernom Irskom i Republikom Irskom ako ne znate kakva nam je opća politika za granice, kakav je carinski sporazum, kakav sporazum o slobodnoj trgovini, trebate li promijeniti carine na granici ili ne?”, kazao je Davis za britansku televiziju ITV.

Ističući kako se ne mogu stvari dogovarati odvojeno, Davis je kazao kako očekuje da to bude “glavna svađa” predstojećeg ljeta.

Najavio je također da je Britanija spremna usprotiviti se tome da Sud EU-a bude nadležan za prava evropskih građana koji žive u Velikoj Britaniji.

“Gola istina je da želimo cijeli dogovor odjednom”, zaključio je Davis.

Izvor: Agencije