Microsoft: Hakerski napad je poziv na buđenje vladama svijeta

Optužbe za nedavni napad kompjuterskim virusom Sjeverna Koreja ocijenila je besmislenim (Arhiva)

Dok se američki i evropski zvaničnici muče da uhvate krivce koji stoje iza masovnog napada softverom koji blokira računare i ne dozvoljava njegovo korištenje dok se hakerima ne isplati otkup (ransomware), predsjednik kompanije Microsoft Brad Smith krivicu je pripisao vladama u svijetu koje nisu otkrivale dovoljno podataka o ranjivosti softvera, navodi Reuters.

Agencija navodi da je ovaj virus izazvao štetu širom planete tokom ovog vikenda, zaustavivši rad fabrika vozila, bolnica, prodavnica i škola.

Smith je u blogu napisao da je napad “zlonamjernim virusom za koji istraživači u velikoj mjeri vjeruju da je ukraden od američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) posljednji u nizu primjera zbog čega nagomilavanje ranjivosti koju sprovode vlade predstavlja toliki problem”.

Moćnija verzija ransomwarea

“Vlade svijeta na ovaj napad treba da gledaju kao na poziv da se probude. Nama je potrebno da vlade razmisle o šteti po civilno stanovništvo koja proističe iz gomilanja ovih ranjivosti”, poručio je Smith.

Napad bez presedana ransomwareom mogao bi u ponedjeljak da izazove još veći haos kada se ljudi vrate na posao i uključe računare na početku radne nedelje, prenosi AP.

Agencija navodi da su zvaničnici i stručnjaci poručili organizacijama i kompanijama da odmah ažuriraju svoje operativne sisteme kako bi osigurali da ne budu ranjivi na drugu, moćniju verziju ovog ransomwarea, koji je u petak zahvatio 150 država svijeta.

Virus kojeg stručnjaci nazivaju “Wanna Decryptor”, “WCry” i “WannaCry” paralizirao je računare koje koriste mreža bolnica u Velikoj Britaniji, njemačka državna željeznica i veliki broj drugih kompanija i vladinih agencija širom svijeta.

Napad, za koji se vjeruje da je bila najveća šema iznude novca putem interneta ikada zabilježena, prema ocjeni Europola predstavlja “prijetnju koja eskalira” nakon što je u petak njime pogođeno 200.000 žrtava širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije