Merkel: Premjestit ćemo vojnike ukoliko Turska ne bude sarađivala

U aviobazi Incirlik, na jugu Turske, stacionirani su avioni međunarodne koalicije koja se bori protiv grupe ISIL (Reuters)

Berlin će možda premjestiti svoje vojnike u drugu zemlju, ukoliko Ankara ne izda dozvolu članovima odbrambenog komiteta njemačkog Parlamenta da posjećuju osoblje koje je trenutno u NATO misiji u turskoj zračnoj bazi, rekla je kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Govoreći danas na konferenciji za novinare, Merkel je rekla da je neophodno da poslanici budu u mogućnosti da posjete više od 250 vojnika koji se nalaze u zračnoj bazi Incirlik u Turskoj, kao dio NATO misije protiv Islamske države Irak i Levant, prenosi Reuters.

“Nastavit ćemo razgovore sa Turskom, ali paralelno, moramo da istražujemo druge opcije. To znači tražiti alternative Incirliku, a jedna od tih nalazi se u Jordanu”, rekla je Merkel.

Turska je prethodno zabranila njemačkim parlamentarcima da posjete bazu, gdje se trenutno nalazi i nekoliko njemačkih aviona, uključujući avione tipa Tornado.

Parlamentarci su, kako prenosi Spiegel, trebali putovati u utorak, a Turska im, i pored nekoliko zvaničnih upita, nije formalno odobrila posjetu.

Danas je Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke saopćeno kako posjeta njihovih parlamentaraca do daljnjeg nije moguća, ali nije naveden konkretan razlog.

U aviobazi Incirlik, na jugu Turske, stacionirani su avioni međunarodne koalicije koja se bori protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Odluka njemačkog parlamenta

Turske vlasti su krajem 2016. djelomično dozvolile njemačkim zvaničnicima da posjete svoje vojnike u aviobazi Incirlik.

Njemačka je tada pozdravila ovu odluku, rekavši da će to ojačati odnose između dvije zemlje.

Prije toga su turske vlasti zabranile njemačkim zastupnicima da posjete vojnike stacionirane u vojnoj bazi kao odgovor na donošenje odluke u njemačkom parlamentu, kojom se masakr nad Armenima od Osmanskog carstva proglašava genocidom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom kampanje za referendum o ustavnim reformama u toj zemlji optužio njemačku kancelarku Angelu Merkel da koristi “nacističke mjere”.

Njemačka je zabranila održavanje političkih skupova turskih ministara u Njemačkoj tokom te kampanje.

Erdogan je optužio njemačkog novinara turskog porijekla Deniza Yucela da je teroristički agent.

On je prvi njemački novinar koji je uhapšen u okviru oštrih mjera koje Turska provodi poslije neuspjelog pokušaja puča izvedenog 15. jula prošle godine.

Izvor: Agencije